Az egyedülálló állomás a jövőben is megszólalhat.

Újra szólt Kisbér Hangja, immáron harmadik alkalommal. A Kisbéri Napok rendezvénysorozat támogatására létrehozott rádió július 20-tól 29-ig, csaknem 10 napon keresztül szolgálta a Komárom-Esztergom megyei város lakosait riportokkal, interjúkkal, nyereményjátékokkal, és zenével.

A különleges kezdeményezés megvalósítását Kisbér képviselő-testületének egy júniusi határozata tette lehetővé. A RADIOSITE ennek kapcsán megkérdezte a település polgármesterét, hogy mi volt a céljuk a rádió elindításával. Sinkovicz Zoltán elmondta, hogy a Kisbér Hangja elsősorban a Kisbéri Napok rendezvényeinek bemutatását, a közönség tájékoztatását és mozgósítását tűzte ki küldetéséül.

“Nagy sikere volt a reklámlehetőségeknek is, a helyi vállalkozások és cégek megmozdultak erre a lehetőségre, töretlenül nő a hirdetési kedv!” – tette hozzá a polgármester, aki szerint a támogató szerep mellett a Kisbér Hangja egy olyan intézménnyé nőtte ki magát az elmúlt években, ami összefogja a közösséget, Kisbéren túl a régióban is. “Kisbér egy 21 ezres lélekszámú járásnak a központja, és gyakorlatilag a járás teljes területén lehet fogni a rádiót. Mindenki Kisbért tekinti ennek a járásnak a központjának, és azt gondolom, hogy a rádió nagyon jó hatással van az emberek és a teleülések kapcsolatára.” – fejtette ki Sinkovicz Zoltán.

(A Kisbér Hangjának stúdiója – RADIOSITE)

Az is érdekelt minket, hogy miért pont a rádióra esett a választása egy ekkora településnek. Mint megtudtuk, már többször eljátszottak egy helyi tv létrehozásának gondolatával, de a rádió szinte minden szempontból előnyösebb és jobb megoldásnak tűnt. “Találtunk két olyan embert, aki ebben mind szakmailag, mind technikailag segített. Itt Kőhalmi Endrére és Tarr-Pintér Dániel Róbertre gondolok, ők egy fiatal csapatot szerveztek maguk köré, akik azt gondolom, hogy egy színvonalas és lelkes műsort tudtak megvalósítani, immáron harmadszor.” – mondta Sinkovicz Zoltán.

A 97,3 MHz-en ideiglenes engedéllyel sugárzó állomás technika, hangzás és programming szempontjából is legalább olyan élményt nyújtott, mint állandó jogosultsággal rendelkező társai. Az állomás professzionális technikai hátteret a 42NET cégcsoport biztosította, kezdve az adásvezérlő szoftvertől a VoIP eszközökön és a digitális keverőpulton át egészen a stúdiómikrofonokig. Kőhalmi Endrétől, a Kisbér Hangja ötletgazdájától és szakmai vezetőjétől azt próbáltuk kideríteni, hogy az adó sajátos jellege milyen különleges megoldásokat kívánt a műsorkészítés oldaláról.

“A helyi rádió az alapvetően informatív, főleg akkor, ha egy évben csak egyszer tud megszólalni. Rengeteg téma van, rengeteg olyan dolog, amit lehet, és kell az embereknek megmutatni. Ráadásul itt nincsenek előzmények és hagyományok, nem arról van szó, hogy egy folyamatosan működő rádióban kell egy új soundot, egy új feelinget belevinni, hanem időről időre kell megszólalnunk, és azt az illúziót kell erősítenünk, hogy ez a mindennapok tájékoztató médiuma.” – árulta el Kőhalmi Endre.

A Kisbér Hangja zenei téren főleg az elmúlt két évtized slágereiből válogatott a Hot AC formátum karakterisztikájának megfelelően, műsorszerkezete pedig sávos jellegű volt, igazodva a modern rádióhallgatási szokásokhoz. Reggel 6-tól 10-ig Falcsik “Hivatalos” Tamás, Horváth Florim, PiDRó és Simon Dávid morning showjára ébredhettek Kisbér térségének lakói, 10 órától helyi emberek és helyi témák szólaltak meg, helyszíni bejelentkezésekkel valamint a Kisbéri Napokon fellépő sztárvendégek interjúival kiegészítve, ezt követően 18 óra után már a fiataloké volt a főszerep.

Érdemes megjegyezni, hogy a rádió 25-30 fős alkotógárdájának nagy része nem a rádiós szakmából érkezett. Volt köztük mások mellett egyetemista, raktáros és tanár is. Ahogy Kőhalmi Endre fogalmazott, egymást váltja tanár és diákja, például a hírszerkesztésben. Szerinte mindennek csapatépítő szerepe van, és az állomás lokálpatrióta jellegét is erősíti. A rádió stábjával beszélgetve kiderült, hogy a lokálpatrióta profil a valóságban is megfoghatóvá vált, hiszen a városban felismerik őket, és szinte kizárólag pozitív visszajelzéseket kapnak a hallgatóktól.

(forrás: facebook.com/kisberhangja)

Bár legtöbbjüknek korábban nem volt rádiós tapasztalata, mégis rekord gyorsasággal tanultak bele a szakmába. Rumán Sándor, a Kisbér Hangja egyik hírszerkesztője épp nyári szünetét tölti, ugyanis eredeti foglalkozása szerint tanár.  Elmesélte, hogy kezdetben a nála nagyobb gyakorlattal rendelkező kollégáit figyelte a mikrofonok mögül, így idővel megismerte és beletanult a rádiózás csaknem minden területébe. Egy másik hírszerkesztő, Ollé Marianna még az utolsó napon is izgult, amikor a keverőpulton feltolták mikrofonjának potméterét, ennek ellenére nagyon élvezte a rádió mind a 10 napját. Testvére, Ollé Gábor technikusként segítette a Kisbér Hangját. Ő főleg az állomás modern technikájának, és a 42NET szoftvereinek könnyű kezelhetőségét emelte ki.

Az utcán a legtöbben arról érdeklődnek a rádió munkatársaitól, hogy miért csupán 10 napig szólnak? A kérdést mi is feltettük. Sinkovicz Zoltán elárulta, hogy az időtartambeli terjeszkedés azóta napirenden van, mióta a rádió elindult. “De azért ezt úgy látjuk, hogy egyelőre ennek sem személyi, sem szakmai, sem anyagi feltételei nem adottak. A hirdetési piacot is úgy látom, hogy az, hogy évente 10 napig működik a rádió, a hirdetők megmozdulnak, de azt gondolom, hogy hosszabb távon nem lehetne fenntartani ezt a hirdetési szándékot.” – jelezte a város vezetője. Ennek ellenére az Önkormányzat feltett szándéka, hogy a jövőben is hozzákapcsolják a rádiót a Kisbéri Napokhoz, és már más alkalmak is szóba kerültek, amikor a rádió működni tudna.

A Kisbér Hangját vasárnap délben egy nagyszabású Trabant találkozóval búcsúztatták, ahol egyszerre szólalt meg a mintegy 30 keletnémet gyártmányú autó dudaszója, Kisbér Hangját jelképezve. A Trabidubidudának elkeresztelt esemény ötletgazdája PiDRó volt, aki maga is kisbéri származású, így sokat jelent számára mind a város, mind a rádió.

 
“Azt gondolom, hogy a rádiózás egy örök rejtély, egy elérhetetlen és a köznapi ember számára megfoghatatlan csoda! Ez a csoda az, ami miatt a rádió minden digitális újdonság ellenére még mindig a legtöbbet hallgatott és a legnagyobb erővel bíró tömegkommunikációs eszköz! Amikor egy ilyen szubkulturális adó elindul, akkor a közösség teljes egésze megmozdul! Igazi összetartó erőként lesz közvetítő közeg ember és ember között. Volt itt kibékülés, vallomás, beismerés, minden, ami hosszú hónapok vagy évek alatt magától nem tudott megoldódni! A Bakonyalja egy hangként fogott össze és adta hírét az értékeinek”  –  mondta PiDRó, aki a rádió technikájának biztosításán és a műsorvezetésen túl a Kisbér Hangja szakmai menedzseléséből is aktívan kivette a részét.

Ezzel kapcsolatban büszkén emelt ki több olyan médiumot, amelyek sikeresen működnek évek vagy évtizedek óta. “A Rádió 88, a Sunshine FM vagy a Győr+ mind más, mégis egy dologban azonosak a szememben! Sikeresek és véleményformálók a vételkörzetükben! Számtalan vitám volt abból, hogy bizonyos dolgokban nem voltam hajlandó engedni, mert a rádiózás szent és sérthetetlen! A harmadik év végére úgy érzem sokaknak adtam át azt az érzést, amit ha valaki egyszer megtapasztal, nem veheti el tőle senki. Ez pedig a piros lámpa bekapcsolásakor érezhető boldogság. Amit rádiózásnak hívunk.” – tette hozzá.

A Kisbér Hangja vasárnap éjfélkor hallgatott el.

RADIOSITE