A Kúria egyelőre hat frekvencia ügyében döntött – tudta meg a RADIOSITE.

Pont kerülhet több, hosszú ideje húzódó helyi kereskedelmi rádiós pályázatra. Ahogy arról tavaly decemberben a 24.hu információi alapján beszámoltunk, a Regionális Rádió Kft. felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához öt frekvenciapályázattal kapcsolatban, mert korábbi kereseteiket a bíróság nem találta megalapozottnak. A Regionális Rádió Kft. eredetileg azért fordult a bírósághoz, mert a Médiatanács több pályázat esetében is elutasította jelentkezéseiket, alaki érvénytelenségre hivatkozva.

Hasonlóan járt el a Helikon Rádió Kft. is, miután a Médiatanács megtagadta a pályázatuk nyilvántartásba vételét a Keszthely 99,4 MHz és a Nagykanizsa 95,6 MHz eljárásaiban. A különbség az, hogy utóbbi két frekvencia – a másik öttel ellentétben – jelenleg is használatban van a Helikon Rádió által, akik azóta ideiglenes hosszabbításokkal voltak kénytelenek működni.

Az összesen hét érintett pályázatból egynél ezen a héten nyertest hirdetett a Médiatanács, mivel a Regionális Rádió Kft. kérésére indított ügymenetben a legfelsőbb bíróság az NMHH-nak adott igazat. Megkérdeztük a Hatóságtól, hogy a Kúria döntése a másik hat frekvencia pályázatára is érvényes-e, amennyiben igen, hogy várhatóak-e további eredményhirdetések a jövőben.

Az NMHH Kommunikációs Igazgatóságától megtudtuk, hogy önálló esetekről van szó, amelyeket a Kúria egyesével tárgyalt. A legfelsőbb bíróság a Regionális Rádió Kft. felülvizsgálati kérelmeit a Tatabánya 96,7 MHz, a Pécs 101,7 MHz, a Székesfehérvár 101,8 MHz, és a Veszprém 90,6 MHz pályázataival kapcsolatban júniusban, a Kaposvár 99,9 MHz pályázatával összefüggésben még májusban hivatalból elutasította. A Helikon Rádió Műsorszolgáltató Kft. beadványát a Nagykanizsa 95,6 MHz pályázatával kapcsolatban szintén elutasították múlt hónapban, a keszthelyi 99,4 MHz ügyében pedig még nem született döntés.

 
A Kúria által már lezárt ügyű pályázatoknál – az NMHH Kommunikációs Igazgatóságának tájékoztatása alapján – várhatóan ősszel lesz eredményhirdetés. A kaposvári, pécsi és nagykanizsai eljárásoknál már csak egy-egy pályázónak maradt esélye, viszont a székesfehérvári és tatabányai frekvenciákért még több cég is versenyben van.

A jelentkező vállalatok közül egyébként több is létező rádiókhoz köthető. A Mambó Rádió Kft. és az LB Rádió Kft. a Rádió 1 érdekeltségében vannak, a 2016-ban a Sláger FM Hálózat Zrt. által megvásárolt Veszprém Rádió Kft. a Méz Rádiót, a Turul Média Kft. a Forrás Rádiót üzemelteti jelenleg, a Blue Hill Media Kft. pedig ugyanarra a címre van bejegyezve, ahol a Turul Média Kft. is található.

RADIOSITE