Az új adó nevére és formátumára is fény derült.

Október 26-án rajtol Ausztria második országos kereskedelmi rádiója, a Radio Austria – jelentette be Wolfgang Fellner, az adó tulajdonosa pénteken. Az új állomás indultával 16 év után új szereplő érkezik az osztrák országos kereskedelmi rádiós piacra, ahol idáig a Kronehit volt egyeduralkodó. A Radio Austriát a tervek szerint 58 adópontról fogják sugározni országszerte, ebből adódóan – jó eséllyel – a Nyugat-Dunántúl bizonyos részein is hallgatható lesz.

Idősebb célcsoport

A rádióval azonos tulajdonosi körbe tartozó Ö24 hírportál szerint a Radio Austriát tudatosan idősebb célcsoportra pozicionálják majd, mint két fő vetélytársát, az Ö3-t és a Kronehitet. „Szándékosan egy felnőtteknek szóló formátumot tervezünk” – közölte Fellner. Ez azt jelenti, hogy a mai slágerek mellett a 80-as, 90-es és 2000-es évek legnépszerűbb dalai is szerepet kapnak majd az új adó repertoárjában olyan előadóktól, mint Elton John, The Beatles, Pink vagy Bon Jovi.

„Nem csak széles merítésű, változatos zenei válogatást kínálunk majd, de a legjobb hírszolgáltatást is a kereskedelmi rádiók közül. Ha valami érdekes történik az országban – legyen az breaking news, vagy egy jelentős regionális hír -, az élőben lesz hallható a Radio Austrián.” – tette hozzá.

 

Külföldi befektető?

Az elmúlt napokban felröppent a hír az osztrák sajtóban, miszerint a német Bauer Media Group (egyebek mellett olyan jelentős európai rádiók tulajdonosa, mint a brit Absolute, Magic és Kiss, a szlovák Rádio Expres, a lengyel RMF FM, a német Radio Hamburg vagy a svéd Mix Megapol) bevásárolta magát az új rádióba, azonban Fellner határozottan cáfolta a Kronen Zeitung ezen értesülését: „Csak egy álhír volt a láthatóan egyre idegesebb konkurencia részéről. A rádiót biztosan nem adtuk el senkinek, sőt, teljes egészében a Fellner-csoport birtokolja, ennélfogva – ellentétben a Kronehittel – 100 százalékban osztrák tulajdonban van.”

Ugyanakkor megjegyezte, hogy „óriási érdeklődést” mutattak a nemzetközi médiacsoportok a rádió iránt. „A rádió jelenleg az egyik legjövedelmezőbb befektetéssé kezd válni a világban a beruházás megtérülése szempontjából (…) ezért számos megkeresést kaptunk.” – mondta.

Már létező állomások helyén indul

A Radio Austria nagyobbrészt nem új, hanem már létező frekvenciákon fog szólni. Ennek oka, hogy a KommAustria nem új frekvenciákra írt ki pályázatot, hanem már meglévő rádiók engedélyeinek összevonására. Az új országos rádió várhatóan az Ö24, az Antenne Salzburg, az Antenne Tirol, a Lounge FM, és a Welle 1 Tirol hálózatait olvasztja magába, amivel körülbelül 5,4 millió főt érnek majd el.

RADIOSITE