Elkészítettük valamennyi megyeszékhely hallgatottsági grafikonját.

Az NMHH – Kantar-Mediameter és a Media Time által közölt adatok alapján elkészítettük valamennyi magyarországi megyeszékhely rádiós hallgatottsági grafikonját, a könnyebb és jobb átláthatóság kedvéért. Az adatok sajnos még így is hiányosak, azonban a Media Time-nak köszönhetően fény derült a Petőfi Rádió, a Kossuth Rádió és a Retro Rádió megyeszékhelyi eredményeire.

Kaposvár (Rádió Most – 28%) és Kecskemét (Gong Rádió – 50%) adatairól nem készült ábra, mivel ezekből a városokból csak egy-egy állomás számait tudjuk. Békéscsabáról a hálózatos Rádió 1 hallgatottsága ismert, a helyi Rádió 1 Start és a Mega Rádió az NMHH dokumentumai szerint nem járultak hozzá adataik publikálásához, viszont a Media Time által a sajtó részére elküldött, az oldal alján látható grafikonban megjelentek az ő adataik is.

 

(RADIOSITE)

(RADIOSITE)

(RADIOSITE)

(Megjegyzés: A Csillagpont Rádió március elején indult, így az adatfelvételnek csak egy kis részében volt elérhető a hallgatók számára. Az FM1 Rádió kisközösségi engedéllyel rendelkezik, emiatt vételkörzete jóval kisebb a többi rádióhoz képest – RADIOSITE)

(RADIOSITE)

(RADIOSITE)

(RADIOSITE)

(RADIOSITE)

(RADIOSITE)

(RADIOSITE)

(RADIOSITE)

(RADIOSITE)

(RADIOSITE)

(RADIOSITE)

(RADIOSITE)

A Rádió 1 és a Retro Rádió reklámidejét értékesítő Media Time sajtóközleménye:

A Media Time sajtóközleménye

A Media Time által értékesített regionális és helyi rádiók hallgatottsága tovább nőtt, a megyeszékhelyeken a helyi rádiók több hallgatót vonzanak, mint az országos közszolgálati csatornák – derült ki a Kantar-Hoffmann 2018 első negyedéves kutatási adataiból.

A Media Time, az ország vezető rádiós sales house-a nem csupán országos és budapesti, de helyi rádiós, megyeszékhelyi kampányokat is bonyolít, kiszolgálva ezzel azon ügyfelek igényeit is, akik regionális, helyi reklámkampányokban gondolkodnak. Öt megyeszékhelyen kizárólag a leghatékonyabb megoldást kínáló, a Rádió 1 valamint a Retro Rádió reklámidejét is értékesítő sales house tud hirdetési felületet biztosítani, amelyet partnerei számára kedvezményesen elérhetővé tesz.

A Kantar-Hoffmann első negyedéves jelentése alapján a helyi rádiók minden vizsgált városban és azok vételkörzétében hallgatottabbak, mint az országos közszolgálati csatornák. A Rádió 1 piacvezető hat megyeszékhelyen – Salgótarjánban, Pécsen, Szombathelyen, Győrben, Zalaegerszegen és Egerben a teljes mért korcsoportban, a szintén Media Time által értékesített Best FM pedig Debrecen leghallgatottabb adója. A legnagyobb elérése a kecskeméti Gong Rádiónak van (50% reach), Salgótarjánban a Rádió 1 48%-ot, Tatabányán a Forrás Rádió 45%-ot, Pécsen a Rádió 1 42%-ot, Debrecenben pedig a Best FM 35%-ot hozott a 15 évnél idősebbek korcsoportjában.

A részletes elemzésből kiderül, hogy Debrecenben a 15 év feletti hallgatók 35%-a naponta hallgatja a Best Fm rádió adását és közel 18%-a Rádióv1-re hangol, a Kossuth Rádiót a debreceniek 13%-a, a Petőfi Rádiót csupán a helyiek 11%-a hallgatja.

Egerben a 15 év felettiek 25%-a naponta ráhangol a Rádió1 adására, 15% az FM7, 11% a Petőfi és 8% a Kossuth Rádiót hallgatja.

Győrben 21,5-21,5% hallgatja a Rádió1 -et és a Győr+ csatornákat, a Petőfit 15%, a Kossuth Rádiót a hallgatók 13%-a választja.

Kaposváron az egyedüli helyi rádió, a Rádió Most 28%-os közönségarányt ér el a 15 év felettiek körében.

Kecskeméten a Gong Rádió a 15 év felettiek 50%-os elérésével piacvezető.

Miskolcon a Rádió M a helyi 15 év feletti rádióhallgatók 33%-át éri el, a második a Rádió 1 13%-kal, őket követi a Kossuth 12%-os, valamint a Petőfi 10%-os eredménnyel.

Nyíregyházán szintén a helyi rádiók dominálnak, a Retro Rádió a piacvezető, a 15 év felettiek 25%-át éri el, a Sunshine 23%, a Rádió 1 14%, a Petőfi 7%, a Kossuth Rádió pedig mindössze az 5%-át éri el naponta a 15 év felettieknek.

Pécsen a Rádió 1 a 15 év feletti hallgatók 42%-át éri el, ezzel országosan is az egyik leghallgatottabb helyi rádiócsatorna. A Petőfinek 25%, a Kossuthnak 10%-os a napi elérése.

Salgótarjánban a Rádió 1 a 15 év feletti hallgatók 48%-át éri el naponta, ezzel országosan is a leghallgatottabb Rádió1-es csatorna, Salgótarjánban a Petőfi naponta a hallgatók 8, a Kossuth a 7%-át éri el.

Szegeden berobbant a Rádió 1, néhány hónapos működés után a 15 év feletti hallgatók 12%- át éri el, a nagy múltú Rádió 88 korábbi 40-50%-os elérése lecsökkent 33%-ra. A Kossuth a hallgatók 13%-át, a Petőfi pedig csak a 11%-át éri el.

Székesfehérváron a Fehérvár Rádió a 15 év felettiek 33%-át, a Rádió 1 a 25%-át éri el, a további sorrend pedig: Kossuth Rádió 13%, Vörösmarty Rádió 11%, Petőfi Rádió 9%.

Szekszárdon a Rádió Antritt a piacvezető, a 15 év felettiek 34%-át éri el,a második a Rádió 1 25%-os eléréssel, majd a Petőfi Rádió 15% és a Kossuth Rádió 12%-os részesedéssel.

Szolnokon az Aktív Rádió a 15 év felettiek 30%-át éri el, a Kossuth Rádiót 18%, az Amadeus Rádiót 17%, a Petőfi Rádiót a hallgatók 10%-a hallgatja. A Rádió 1 április végén indult el a városban, így az első negyedéves adatokban nem szerepel.

Szombathelyen a Rádió 1-et a 15 év feletti hallgatók 29%-a hallgatja, a Petőfit 22%, a Kossuth Rádiót pedig 11%.

Tatabányán az egyetlen helyi rádió, a Forrás Rádió a piacvezető, a 15 év feletti hallgatók 45%-a hallgatja naponta, a Kossuth rádiót a hallgatók 12%-a, a Petőfit pedig a helyi rádiózók csupán 7%-a követi.

Veszprémben a 15 év felettiek 27%-a a Méz Rádiót hallgatja, a Petőfi 26%, a Kossuth 13%, a Rádió 1 12%-os hallgatottságú.

Zalaegerszegen a 15 év felettiek 32%-a hangol naponta a Rádió 1 -re, a Petőfit a helyi hallgatók 18%-a választja, harmadik a Helikon Rádió 12%-os eléréssel, majd a Kossuth Rádió 7%-os hallgatottsággal.

Forrás: Kantar-Hoffmann, Helyi rádiós közönségmérés – 2018. Q1, 15+