A rádió célja segíteni a roma társadalmat abban, hogy vallásosságát egyéni és közösségi szinten, a cigányság sajátos hitéleti igénye szerint ki tudja fejezni, meg tudja élni.

Amint arról januárban már beszámoltunk, egy romáknak szóló online állomás szervezésébe kezdett a magyarországi Mária Rádió. Az adót még ebben az évben tervezték elindítani az adventi időszak közelében, ami a jelek szerint sikerült: a Romano Maria Radio szombat este hat óra óta hallgatható a www.romanomariaradio.hu címen.

Szabó Tamás, a Mária Rádió Egyesület elnöke a rádió indulásáról szóló sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint arról beszélt, hogy mai magyar társadalom két legsúlyosabb kihívása a népességfogyás és az, hogy „végtelen nagy a szakadék a lehetőségekben a többségi és a kisebbségi társadalom között”. A kereszténység arra hív bennünket, hogy mindenki tegye meg azt, amit tud a másikért – mondta, hozzátéve: ezért határozták el, hogy elindítanak egy rádiót, amely médiaműhely is.

„Nem önmagában egy rádiót szeretnénk, hanem egy tudásközpontot szeretnénk felépíteni a cigányoknak” – jelentette ki Szabó Tamás. Szerinte óriási szükség van arra, hogy a romák médiamegjelenéseit ne csak az előítéletes jelenségek uralják, hanem „a valóságos emberi kincsek jelenjenek meg”. Szabó Tamás elmondta azt is, terveik között szerepel, hogy a keresztény felekezetek hagyományos énekeit cigány zenei hagyományok szerint dolgozzák fel.

Székely János szombathelyi megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Cigánypasztorizációs Bizottságának vezetője, a Mária Rádió védnöke az mondta: a Romano Maria Radio elsősorban azt az örömhírt szeretné minden cigány hallgatónak átadni, hogy a cigányságuk nem átok, hanem áldás. Mindannyian az Isten teremtményei vagyunk, akármilyen is a bőrünk színe, anyanyelvünk – hangsúlyozta.

A püspök úgy fogalmazott: alig képzelhető el egy boldog, élhető jövő Magyarországon, ha „nem tanulunk meg egymást tiszteletben tartva és egymást segítve együtt élni a közös hazában”. Hidat kell építeni a társadalomban a romák és nem romák között, és a legalapvetőbb dolog, amely összekötheti őket, az a közös keresztény hit – mondta.

Karácson Tibor atya, az Erdélyi Mária Rádió műsorigazgatója azt mondta, úgy gondolja, hogy az online rádióval egy új evangelizáció indul el a cigányság körében.

A Romano Maria Radio célja segíteni a roma társadalmat abban, hogy vallásosságát egyéni és közösségi szinten, a cigányság sajátos hitéleti igénye szerint ki tudja fejezni, meg tudja élni. A rádió teret nyit a cigányoknak arra, hogy óvják, megélhessék és bemutathassák kultúrájukat, beszélhessenek történelmükről és hagyományaikról, kifejezhessék véleményüket az őket érintő társadalmi kérdésekről. A nem cigányok pedig lehetőséget kapnak arra, hogy megismerhessék és megérthessék a cigányokat. A Romano Maria Radio segít megtalálni a közös hangot Istennel és egymással is, éppen ezért a mottója: Pe jekh shib, vagyis: egy(séges) nyelven.

(Kiemelt kép forrása: www.romanomariaradio.hu)

RADIOSITE, MTI