ImageEgész Budapestet körüljáró, 170 kilométeres, 9 szakaszos Élõ rózsafüzér elnevezésû zarándoklatot szervez a Mária Rádió és a Mária Út Egyesület szombaton, amelynek célja a közösségek élõvé tétele, illetve az emberi együttélés problémáira való figyelemfelhívás – mondta Budapesten tartott sajtótájékoztatóján Szabó Tamás, a rádió elnöke – írja az MTI nyomán a HírExtra.

 

 

A modern kor egyik legnagyobb kihívása a kultúra megõrzése, amit többek között az egymásra figyeléssel és az emberek közötti szolidaritás elvének gyakorlattá tételével lehet megvalósítani. Ebben sokat segít a hit és a vallás, annak egyik gyakorlati megnyilvánulásával, a zarándoklattal együtt, amelyet a késõbbiekben minden évben megtartanak majd terveik szerint a fõváros körül – közölte.

Tóth Zsolt Ipoly, a Mária Rádió elmondta: szombaton "az úton lévõ ember érzéseit, gondolatait közvetítik" az éteren keresztül a zarándoklatról, amelyen a fõvárosért imádkoznak. Ezt követhetik nyomon a hallgatók az élõ adásban, amelybe bekapcsolódik Nagyvárad és Szabadka városa mûholdas kapcsolat segítségével.

Molnár András, az esemény szervezõje elmondta: a Budapest körüli útvonalat kilenc szakaszra osztották, és ki-ki azon a településen és abban az irányban indulhat el az adott szakaszon, amelyiket kiválasztja. Ezen a napon mintegy húsz kilométert tesznek meg a hívek egy-egy városrész között, miközben megállhatnak imádkozni. A rendezvény érinti egyebek mellett Máriaremetét, Máriabesnyõt, Pestszentlõrincet és Farkasrétet. Külön szólt arról, hogy az egyes állomásokat összekötõ vonal egy rózsafüzér alakját rajzolja ki a térképen.

A szervezõ kitért arra is, hogy az Élõ rózsafüzér kapcsolódik ahhoz a Mária úthoz, amely egy jelenleg tervezés alatt álló, 1400 kilométeres közép-európai zarándokútvonal része lesz az ausztriai Mariazell és az erdélyi Csíksomlyó között.

Dúl Géza cigány kisebbségi lelkész közölte: a rendezvényre egész busznyi roma hívõ érkezik majd, ami azt szándékozza kifejezni, hogy "az emberek Istenhez egyenlõ mértékben tartoznak".
Az Élõ rózsafüzér zarándoklat története 2003-ig nyúlik vissza, amikor ezt az évet II. János Pál pápa a rózsafüzér évének nyilvánította. Bécsben az akkori városmisszión összekapcsolták ezt a két eseményt, és öt szakaszban zarándokolták körül a várost. A 2007-es budapesti városmisszió elõkészítéseként megrendezték az elsõ Élõ rózsafüzér zarándoklatot a fõváros körül a Mária Rádió támogatásával. Akkor mintegy 5000 ember zarándokolt Budapest körül.

(forrás: HírExtra