ImageIgen! Helyi Rádió! Ennek a tavaly készült iparági kutatásnak a címével lehet jellemezni a rádiós piac utóbbi heteit. Tavaly az új országos adók, bár nagy lendülettel indultak útjukra, nem tudtak akkora elõnyt kovácsolni nagyságukból, mint amekkora sikert arattak a helyi adók a tõlük megszokott minõséggel.

A két új országos adó, a Neo és a Class FM beragadt a startnál, miközben a vidéken mûködõ, kisebb adók komoly elõnyre tettek szert.

A legfrissebb kutatási eredmények a tavaly év végi várakozásokat igazolták. A hallgatók egyre növekvõ része pártol a helyi rádiókhoz: ez év januárjában az aktív népesség körében a megyeszékhelyeket tekintve 16:3 arányban vezetnek országos versenytársaikkal szemben. A 15-29 és a 15-49 éves korcsoportban is csupán 3 megyeszékhelyen tudott felkapaszkodni az elsõ helyre valamelyik országos adó.


2010. január: 15-49-es korcsoport

A 15-49 éves korosztályban Veszprém, Nógrád és Borsod megyében tudta elhódítani a Class FM a hallgatók többségét, míg a többi megyeszékhelyen valamelyik helyi rádió vezet. A Neo FM egyetlen megyében, Tolnában tudott gyõzni, ott is a 15-29 évesek bizalmának többségét sikerült megszereznie.


2010. január: 15-29-es korcsoport

Az eredmények különösen kiemelkedõk, ha figyelembe vesszük a rádiók minden eddiginél határozottabb összefogását. A Helyi Rádiók Országos Egyesülete még tavaly döntött arról, hogy elkészítteti az iparág elsõ önálló kutatását, az „Igen! Helyi Rádió!” címû kutatást. Ebbõl nemcsak az derült ki, hogy a helyi adók komoly társadalmi véleményformáló erõt képviselnek, hanem az is, hogy az emberek barátként tekintenek rájuk. A piaci folyamatok tükrében a közös cél az lett, hogy egy olyan mérési módszert dolgozzanak ki, amely egységes platformon vizsgálja mind a helyi, mind az országos, de a budapesti adók hallgatottságát is.

A HEROE és az országos, valamint budapesti adók vezetõi december óta folyamatosan tárgyaltak a közös mérésrõl. A GfK Hungária – Ipsos konzorcium által a rádiókkal közösen kifejlesztett új hallgatottsági mérést a piaci szereplõk eddig soha nem tapasztalt egységes akarata tette lehetõvé. Az ügynökségeket képviselõ MAKSZ is támogatásáról biztosította az új kutatási rendszert.

A helyi rádiók egyetértettek abban, hogy a tõlük megszokott mûsorokat és tematikát kell folytatni a siker érdekében. Az legújabb eredmények igazolták a helyi rádiók taktikáját, amellyel a tavaly év végén drasztikusan átrendezõdött piac mozgásaira reagáltak.

A siker természetesen nemcsak a mérési eredményekben mutatkozik meg, hanem a bevételeknél is pozitív változást könyvelhettek el a hazai helyi és körzeti adók. Komoly mértékben emelkedtek a fõváros központú, de többségükben jelentõsebb vidéki lefedettséggel rendelkezõ zenerádiók listaáron számított bevételei is tavaly decemberben, 2008 decemberéhez és 2009 októberéhez képest. A helyi rádiók év végi bevételei is ennél kisebb mértékben ugyan, de emelkedtek. Az elõzetes jelentések szerint mintegy 10-15%-os többletbevételt jelentett az utóbbi néhány hónapban végbement változás. Ezzel a hajrában sikerült elkerülni, hogy a mintegy 2,5-2,8 milliárdos hely rádiós piac éves eredménye a tavalyi válság hatására lényegesen csökkenjen.

A TNS Media Intelligence média- és reklámfigyeléssel foglalkozó cég adatai szerint a legtöbb plusz reklámpénz a Juventus Rádióhoz folyt be, amelynek hirdetésbõl származó bevételei 38 százalékos bõvülést produkálva mintegy 240 millió forinttal, 883 millió forintra emelkedtek a tavalyi év utolsó hónapjában az egy évvel korábbihoz képest.

(forrás: HEROE)