Radetzky Andrást bízták meg a rádió vezérigazgató-helyettesi feladatainak ellátásával.

Spányi Antal megyéspüspök, a Magyar Katolikus Rádió Zrt. vezérigazgatója 2011. március 17-től Radetzky Andrást bízta meg a rádió vezérigazgató-helyettesi feladatainak ellátásával. Az új vezérigazgató-helyettes azt szeretné, hogy hallgathassák minél többen, minél több helyen, és lehetőleg mihamarabb a katolikus rádiót.

A 2013. március 17-ig kinevezett új vezető azt mondta: a cél elérése érdekében számít arra a csaknem száz kollégára, akik európai összehasonlításban is nagyon színvonalas műsorstruktúrát hoztak létre. „Hatalmas elismerés illeti az elődömet, Juhász Juditot, aki ezt az intézményt létrehozta” – fogalmazott.
 
A vezérigazgató-helyettes megemlítette, hogy az év végéig szeretnének négy-öt helyen megjelenni az ultrarövidhullámon, „megcélozva elsősorban a püspöki székhelyeket”. A helyi szerkesztőknek napi 6-7 óra önálló műsoruk lesz a tervek szerint, ami azt jelenti, hogy bizonyos idősávokban más-más műsor lesz hallható különböző URH-frekvenciákon, más-más településeken, megőrizve természetesen a katolikus arculatot közéleti és vallási műsorokkal.
 
Radetzky András szavai szerint az alapító Magyar Katolikus Püspöki Konferencia hét éve arra számított, hogy 2011-re át tudnak állni a digitális műsorszórásra, ám ennek lehetőségei jelenleg nem adottak, ezért döntöttek a középhullámnál jobb minőségű URH-frekvenciák mellett.
 
Mint mondta, a műsorgyártó gárda jelenleg is változatlan intenzitással dolgozik, „a struktúra jól működik, mindenki tudja a dolgát”, hiszen interneten, műholdon, kábeltévék hálózatán és a kísérleti digitális rendszeren továbbra is lehet fogni a katolikus rádió adásait. Utalt arra, hogy a médiatanács döntése nyomán Székesfehérvárott és Szombathelyen is nyertek már pályázaton frekvenciát, mind a két jogosultság szerződés aláírása előtt áll, a szombathelyit minden bizonnyal még márciusban aláírják.
 
A vezérigazgató-helyettes rendkívül nagy megtiszteltetésnek és hatalmas kihívásnak, „élete nagy feladatának” nevezte, hogy erre a tisztségre szakmailag és emberileg alkalmasnak találta a fenntartó püspöki konferencia. Radetzky András beszélt arról is, hogy a források változatlanul a rendelkezésükre állnak, s ebből az következik, hogy a püspöki konferencia hosszú távon számol a katolikus rádióval.

Radetzky András, aki 2006 óta a Helyi Rádiók Országos Egyesületének elnöke 1994-ben alapította a Fehérvár Rádiót, melyet mostanáig vezetett. 1995 és 2002 között dolgozott a német Deutsche Welle rádiónál, illetve hosszabb-rövidebb időt töltött el a Radio France International-nál, a BBC-nél, valamint a Radio Köln-nél. Jelenleg az ELTE Szociológia Doktori Iskolájának doktorandusz hallgatója.


2006-ban megválasztották a Magyar Public Relations Szövetség elnökségi tagjává, valamint a Helyi Rádiók Országos Egyesületének elnökévé, ez utóbbi tisztségében 2009-ben újraválasztották. A szakember a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának megbízott oktatója.

 

(forrás: RADIOSITE.HU, HEROE, MTI)