Új rádiót indított a Magyarországon is fogható Antena Zagreb: itt az Enter! 

A Magyarországon egészen a Balatonig fogható 89.7 Antena Zagreb tulajdonosa, a Mega Produkcija új rádiót indított szomszédunkban. Az új „gyerek”, az Enter Zagreb a fiatalok leghallgatotabb rádiója lehet a horvát fővárosban.
Szomszédunk egyik legnépszerűbb – a fővárosban, 25-49-es célcsoportban piacvezető -, Adult Contemporary formátumú csatornája, az Antena Zagreb új fába vágta a fejszéjét: a Totalni FM helyén, a főváros 50-80 km-es körzetében útnak indította az Enter Zagrebet a 97.0 és a 99.0 MHz-es zágrábi frekvenciákon.
A rádió a 15-29 éveseket célozza, a márkaépítéshez, valamint műsor- és zenei struktúrájának kialakításában a nagy testvéréhez hasonlóan professzionális külföldi tanácsadó cégeket kért fel. Az új Rhythmic CHR rádió természetesen online is hallgatható, de a Magyarország délnyugati országrészében élők FM rádióval is megpróbálkozhatnak a vételével a két frekvencia egyikén.
Az Enter programigazgatója, Marija Beber elmondta: Horvátországban jelenleg 168 rádió üzemel, ez pedig az ország 4,3 milliós lakosságához képest aránytalanul sok. Ha egy médium ebben a helyzetben terjeszkedni akar, új piacokat kíván szerezni, egyedül a rebranding, valamint a felvásárlás marad reális opció.
Elődje egyébként egy országos network volt, ebből vált ki a zágrábi adás, a többi adón egyelőre marad az, ami eddig, tehát a vegyes kínálatú Totalni FM. Még egyelőre nem dőlt el, hogy a rebranding érinti-e a vidéki (Split, Pula, Rijeka, Velika Gorica, Sisak, Đakovo stb.) frekvenciákat is a jövőben, de a vezető nem zárta ki ennek lehetőségét.

Színes kínálat

Míg az előző évtizedben hazánk állt „jobban” a sokszínű rádiós kínálat terén, addig Horvátországban sokat fejlődött a rádiós szakma az elmúlt 2-3 évben. Kis, helyi rádiók helyett erős regionális hálózatok vannak (Radio Dalmacija, Slavonski Radio, Radio Kaj, Radio Istra, Totalni FM stb.), és a két országos kereskedelmi rádió (Otvoreni, Narodni) mellé állítólag jöhet a harmadik – az egyházi műsorokat sugárzó, országos Hrvatski Katolički Radio helyére ugyanis piaci értesülések szerint kereskedelmi, zenei rádiót vár az ottani médiahatóság. Igaz, erről még nincs döntés, vita annál inkább.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az elavult hangvételű, rohamosan csökkenő hallgatottsági mutatókkal bíró közszolgálati rádiókat már régóta modernizálni szeretnék, ez nagy elmaradás, de már folyamatban van, az infrastruktúra pedig nem rossz: négy országos lefedettségű FM frekvenciakészlet az övék, ebből az egyik régiónként mást sugároz a nap 24 órájában, helyi stúdiókból.

(RADIOSITE.HU)