ImageNégyéves mandátumának lejártával, július 31-ével távozik Such György, a Magyar Rádió elnöke. A Magyar Rádió Közalapítvány által az elnöki posztra kiírt pályázat eredménytelenül zárult, ezért augusztustól az intézmény folyamatos mûködését az elnök által kijelölt megbízott vezetõk biztosítják.

Such György mandátumának lejártával távozik posztjáról Mészáros László gazdasági alelnök, Cseh Gabriella ügyvezetõ igazgató, Kerényi György, az MR1-Kossuth Rádió fõszerkesztõje és helyettese Szikra Zsuzsanna, valamint Csillag János, az MR2-Petõfi Rádió fõszerkesztõje is. A Magyar Rádió Közalapítvány által az elnöki posztra kiírt pályázat eredménytelenül zárult, ezért augusztustól az intézmény folyamatos mûködését az elnök által kijelölt megbízott vezetõk biztosítják.

Such György szakmailag és gazdaságilag legyengült állapotú közszolgálati rádiót vett át négy éve, és mára stabilan gazdálkodó, modern, hallgatott és népszerû intézménnyé alakította a közrádiót. Négy évvel ezelõtt 47 millió forint hitelbõl fedezett forráshiánnyal vette át az intézményt, és közel kétmilliárd forintos bankbetét mellett adta át a közrádiót mandátumának lejártakor. A hatékony gazdálkodásnak valamint a költségtakarékos mûködésnek köszönhetõen nyereségessé vált a Magyar Rádió, az elmúlt évet 187 millió forint mérleg szerinti nyereséggel zárta. Négy év alatt a rádiós dolgozók átlagkeresete 59 százalékkal nõtt.

Az elmúlt években jelentõsen átalakult a közrádió adóinak mûsorstruktúrája is. A hallgatottsági adatok visszaigazolják a változtatásokat: a Magyar Rádió adóit egy átlagos napon több mint kétmillióan hallgatják, köztük egyre több a fiatal. Az elmúlt négy évben az MR1-Kossuth Rádió a rádiós piac leghallgatottabb adójává vált, és az aktív korú hallgatók aránya is jelentõsen megnõtt. A nemzeti fõadó jelenleg a leghitelesebb hírforrás a rádiós piacon, reggeli mûsora, a 180 perc és a Déli Krónika piacvezetõ.

Az MR2-Petõfi Rádió mára a hazai könnyûzenei élet trenddiktálójává vált, és elérte, hogy a fiatal korosztály újra hallgat közszolgálati adót. Közönségének kétharmadát az aktív korosztály teszi ki. Az adó népszerûségét igazolja több tízezer rajongója a közösségi oldalakon, valamint a turnék és nyári fesztiválok MR2 színpadainál szórakozó több százezer fiatal.

Az eredményes és sikeres átalakítást a nemzetközi szakmai közösség is visszaigazolta, amikor 2009-ben, az MR történetében elõször – második legtöbb szavazattal – beválasztották Such Györgyöt az Európai Mûsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) Rádió Bizottságába.

(forrás: Magyar Rádió)