Image2008. május 17-én, több éves procedúra után frekvenciát váltott Nagykanizsa helyi rádiója. Az eddig a 98.6 MHz-en – tökéletesen csak a belvárosban – fogható adó az NHH és az ORTT engedélyével az FM 95.6 MHz-es frekvencián folytathatja adását pár hetes párhuzamos sugárzás után. A frekvenciaváltással jelentõsen megnövekedett a rádió vételkörzete, szinte egész Zala megyében elérhetõvé vált vétele. A váltást on air kampány elõzte meg, valamint a költözés napjára biciklitúrát szervezett hallgatóinak a rádió.

Frekvenciaváltási lehetõség egyébként újrapályáztatási procedúra nélkül is adott a rádiók számára. Többek között ilyen volt 2002-ben a budapesti Rádió 1 esete is, melyben a rossz belvárosi vételre hivatkozva kaptak engedélyt másik frekvenciára. Magyarországon számos helyen elõfordul, hogy egyes kisközösségi és helyi rádiók a hanyag NHH-mérések miatt "rossz" frekvenciát kapnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bár "papíron" tisztának kellene lennie az adott frekvenciának az adott területen, viszont a rádióhullámok terjedésének nehéz gátat vetni, ezért elõfordul, hogy a kijelölt frekvencián vagy környékén, közepesen, esetleg teljesen tisztán már fogható egy másik, legtöbbször külföldi adó. Ilyen többek között a keszthelyi 92.2 MHz-es frekvencia is, ahol a helyi rádió (Rádió Jam, ma Klubrádió) indulása elõtt tisztán volt fogható a horvát HR1 zágrábi adása a 92.1 MHz-en. A Klubrádió azóta is csak kb. 5 km-es körben jön biztonságosan, zavartalanul a külföldi adó zavarása miatt, pedig az engedélye ennél jóval nagyobb területre szól, illetve a megengedett teljesítménye ennél jóval többre lenne "képes" egy zavarmentes környezetben.

Amennyiben a rádió nem elégedett a pályázaton elnyert jogosultságának gyakorlati elérhetõségével (a pályázatban megjelölt elméleti értékeknél kevesebb teljesül), hosszas ORTT és NHH egyeztetés után lehetõséget kaphat új frekvencia kijelölésére, illetve megterveztetésére.

A Kanizsa Rádió egyébként 2005. Karácsonyán szólalt meg, indulása sikertörténetnek könyvelhetõ el, hiszen – a rossz vétel ellenére – hetek alatt a város legnépszerûbb, leghallgatottabb rádiójává vált Szonda-Ipsos kutatások szerint, mint ahogy az már "törvényszerû" olyan helyi rádiók indulásakor, amelyek elsõként lépnek be a helyi piacra.

(radiosite.hu összeállítás – Szabi)