Három adó már elhallgatott, további négy van veszélyben.  Hat kisközösségi rádió engedélye járt le idén, szerte az országban. A hatóság ugyan új pályázatot írt ki a médiaszolgáltatások zavarmentes folytatása érdekében, ám a hat közül csak három van versenyben addig használt frekvenciájáért. A maradék három nem pályázott, így azonnal megszűnt az engedélye. Ezen felül egy rádiónak rendkívüli eljárásban mondott fel a Médiatanács, ők jogi útra terelték az ügyet.

A piliscsabai Zöld Hullám Rádió (FM 107.4) augusztus 31-ével visszaadta engedélyét, és már nem is indult az újonnan kiírt tenderen. Megjegyzendő, hogy a településen így jelenleg egy médiaszolgáltatási jogosultság él, a (nagy)közösségi Mária Rádióé (FM 104.2), ám az is csak ideiglenesen meghosszabbított engedéllyel, mert szintén lejárt a szerződése.

Az új pályázaton nem indult a Kerepes Rádió (FM 97.1) sem, és bár próbáltak ideiglenes hatósági szerződést kötni a sugárzás folytatása érdekében, ezt a hatóság elutasította, így szeptemberben el kellett hallgatniuk. A miskolci Szinva Rádió (FM 99.5) szintén nem adott be új pályázatot a kiírt kisközösségi jogosultságra, így az ő engedélyük is ugrott.

A székesfehérvári Fezen Rádió (FM 102.9) és a nyíregyházi Mustár Rádió (FM 89.6) újrapályázták sávjukat, ám előbbi teljesen kikerült a Médiatanács nyilvántartásából, utóbbi pedig novemberig ideiglenes engedéllyel szólhat a lista szerint. A két jogosultságra beadott pályázatok elbírálása egyébként információink szerint jelenleg is zajlik, eredményhirdetésről egyelőre nem tudunk. Frissítés (okt. 9.): a FeZen Rádiót kizárták, alakilag érvénytelen pályázata miatt.

A Rádió Szarvas (FM 105.4) engedélye is lejárt, arra a frekvenciára két társaság is igényt tartott. Jelenleg ezen a tenderen is a pályázatok vizsgálata zajlik.

A fenti rádiók közül tehát a Zöld Hullám Rádió, a Kerepes Rádió, valamint információink szerint a Szinva Rádió már elhallgatott, a többi jövője pedig kérdéses.

Rendkívüli felmondás

A Médiatanács nyilvántartása alapján a miskolci Code FM (FM 88.7) médiaszolgáltatási jogosultságát is felmondták, ám a médiaszolgáltató az erről szóló határozatot megtámadta. A csatorna még szól.

(RADIOSITE.HU)