ImageA Helyi Rádiók Országos Egyesülete túlzónak tartja azokat a héten megjelent sajtóértesüléseket, amelyek több tucat helyi rádió elnémulását vizionálták.

 

Valóban mintegy hatvan helyi rádió jogosultsága jár le ezekben a napokban, a kialakult bizonytalan helyzetet az elõzõ médiahatóság, az ORTT mulasztásos törvénysértése okozta, amely nem írta ki az akkor hatályos médiatörvény alapján megszabott határidõn belül a jogosultságok hosszabbításához szükséges pályázati felhívásokat. A jogbizonytalanság minden vállalkozás számára probléma, ugyanakkor a helyi rádióknak nem szokatlan ez a helyzet: az 1996-os médiatörvény hatálybalépését megelõzõen, sõt még az után is többször voltak már kénytelenek ideiglenes engedélyek birtokában sugározni. Mindez nem befolyásolta, és a jövõben sem befolyásolja azt a tényt, hogy a helyi adók népszerûsége töretlen.

Radetzky András, a HEROE elnöke csütörtökön a Magyar Televízió Ma Reggel címû mûsorának nyilatkozva elmondta: a médiahatóság a közigazgatásban szokásos és kötelezõ kommunikáción túl folyamatosan tartja a kapcsolatot a mûsorszolgáltatókkal és tapasztalataik szerint dolgoznak azon, hogy egyetlen rádiónak se kelljen elnémulnia a jogosultság lejártát követõen. A végleges pályázati kiírások megjelenéséig a jogalkotó 60 napos ideiglenes médiaszolgáltatási jogosultságokkal orvosolja a helyzetet.

A Helyi Rádiók Országos Egyesülete ezzel együtt szorgalmazza, hogy minél elõbb jelenjenek meg azok a végleges, korrekt pályázatok, amelyek lehetõvé teszik, hogy a rádiók mihamarabb újra biztos talajon állva folytathassák a munkát. Az egyesület tagjai kivétel nélkül éltek az ideiglenes jogosultsággal, és információik szerint minden most lejárt jogosultságot üzemeltetõ társaság indulni kíván a végleges pályázaton is. Mint az elnök jelezte, a HEROE, mint Magyarország legnagyobb taglétszámú rádiós szakmai szervezete az utóbbi hónapokban több olyan javaslatot tett a médiahatóság asztalára, amelyek a már megszokott, minõségi médiaszolgáltatások folyamatosságának biztosítását célozzák.

Kapcsolódó fórumtéma:
http://www.radiosite.hu/forum/viewtopic.php?f=7&t=462

(forrás: HEROE)