A Bartók Rádió célja az értékmegőrzés és a klasszikus zene terjesztése. 

A Bartók Rádió egyszerre kíván értékmegőrző feladatot ellátni és új híveket gyűjteni a klasszikus zene számára – mondta Jónás István, a Magyar Rádió Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) klasszikus zenei rádiókból álló regionális csoportjának alakuló ülésén kedden, Budapesten.
Szabó László Zsolt, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) megbízott vezérigazgatója köszöntőjében azt emelte ki: évente százas nagyságrendben rögzítenek komolyzenei koncerteket a közszolgálati csatornák számára.
A csoport ülésén Jónás István elmondta: a Bartók Rádió ezért egyszerre menedzseli a kortárs magyar zeneszerzőket és kíván a klasszikus zenei műveltség origójává válni, ehhez segítséget nyújt számára a közmédia világszínvonalú zenekara, énekkara és gyermekkórusa.
A csatorna nyitott az új, akár meghökkentő megoldásokra is, Jónás István ezek között említette, hogy Verdi vagy Wagner operáit néhány perces, fiatal alkotók által készített mixekben is közreadják. Arról is beszámolt, hogy a csatorna mindezeknek köszönhetően az elmúlt két évben növelte hallgatóinak számát.
Szabó László Zsolt, az MTVA megbízott vezérigazgatója köszöntőjében arra helyezte a hangsúlyt, hogy a közszolgálati rádiók és televíziók számára műsorokat készítő társaság stratégiai szerződéseket kötött Magyarország kiemelkedő kulturális intézményeivel, ennek köszönhetően százas nagyságrendben rögzít komolyzenei műsorokat.
A megbízott vezérigazgató hozzátette: az állam által támogatott műsorokat a Magyar Rádió Zrt. megrendelésére is és vele közösen készítik.
Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (EBU) klasszikus zenei rádiókból álló közép-kelet-európai regionális csoportja magyar kezdeményezésre, a V4-KEK külügyminiszteri találkozóhoz kapcsolódóan jön létre.
(RADIOSITE.HU)