ImageEgy ideig nem lesz több közmûsor-szolgáltató Magyarországon, mivel a médiahatóság a hatályos szabályok szerint nem sorolhat át ebbe a körbe egyetlen rádiót, televíziót sem — derül ki az ORTT egyik e heti döntésébõl – írja az emasa.hu.

A nyolc éve sugárzó gödöllõi Calipso Rádiót mûködtetõ társaság kérelmét elutasító döntés szerint kizárja a pályázat nélküli átsorolást a tavaly elfogadott, a digitális átállásról szóló jogszabály, valamint a 2007-ben módosított médiatörvény is. Csakhogy egy, szintén az elõzõ évben született parlamenti döntés szerint az ORTT ez év végéig nem pályáztathat újabb hullámsávot, miként csak bizonyos megkötésekkel módosíthat mûsorszolgáltatási szerzõdést is.

A médiahatóság nem teheti meg például, hogy „a mûsorszolgáltatót az általa korábban vállalt valamely kötelezettség teljesítése alól részben vagy egészben mentesítse, illetve a mûsorszolgáltató által fizetendõ mûsorszolgáltatási díj összegét csökkentse vagy esedékességét módosítsa”. Márpedig a közmûsor-szolgáltatónak — azaz olyan médiumnak, amely vállalja, hogy mûsorában többségben van a közszolgálati tartalom — nem kellene mûsorszolgáltatási díjat fizetnie.

A történet külön érdekessége, hogy a döntés egy olyan rádiónevet említ, amelynek használatától — a Magyar Rádió által egy éve indított perben — a Fõvárosi Ítélõtábla június közepén jogerõsen eltiltotta a gödöllõi céget. A közmédium annak kimondását kérte, hogy a helyi rádió neve túlságosan is hasonlít az õ, az 1980-as években indított, már nem mûködõ Calypso adójuk elnevezéséhez. Testületi forrásból pénteken úgy értesült az MTI: a médiahatóság a közeljövõben levélben érdeklõdik a gödöllõi mûsorszolgáltatónál, hogy tett-e lépéseket a névváltoztatás ügyében.

(forrás: e-MaSa)