Kiírták a Juventus, a Klubrádió, a Magyar Katolikus Rádió és a Rádió 1 budapesti frekvenciáira a pályázatot. Tíz rádiós frekvencia pályázati kiírását véglegesítette a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a keddi ülésén, köztük a jelenleg a Klubrádió, a Rádió 1 és a Juventus Rádió által használt frekvenciákat – közölte a tanács szóvivője.

Kiricsi Karola a sajtótájékoztatón elmondta: a pályázatokat két napon belül jelenteti meg a Médiatanács, a jelentkezőknek ekkortól 40 nap áll rendelkezésre, vagyis a pályázatoknak augusztus 30-ig kell beérkezniük. A szóvivő hozzátette: a frekvenciák sorsa várhatóan még az idén eldől, de a végleges döntés meghozatalát hiánypótlás vagy jogorvoslati kérelem is elodázhatja.

A három budapesti kereskedelmi körzeti rádiós frekvenciára kevesebb kötöttség, több zene mottóval írja ki pályázatát a Médiatanács, amely a kiírás tervezetéről még május 25-én döntött. A tanács ezt követően közmeghallgatást tartott, amely után pontosította a pályázati kiírás célját. Ennek értelmében a médiaszolgáltatásnak a tájékoztató, szórakoztató és zenés jellege mellett a vételkörzettel kapcsolatos helyi információkat és értékeket kell közvetítenie – mondta Kiricsi Karola. A szóvivő közölte azt is: a kiírás értelmében a helyi közélettel kapcsolatos vállalások a pontozásban kétszer akkora súlyt kapnak, mint a zenei, azon belül is elsősorban a magyar zenei vállalás. Előbbiért ugyanis maximum 20, míg a másik szempontért legfeljebb 10 pont szerezhető. Kiricsi Karola azt is közölte: a 95.3 MHz-es, a 89.5 MHz-es, valamint a 103.9 MHz-es frekvenciákra azonos feltétellel írja ki a pályázatot a Médiatanács, kivéve a frekvenciadíjakat, amelyeket a vételkörzet méretéhez igazít. A műsorstruktúráját minden pályázó szabadon alakíthatja. A nyertes hét évig használhatja a frekvenciát, a szerződést a törvény értelmében egyszer, legfeljebb 5 évre meg lehet hosszabbítani.

A Médiatanács szintén véglegesítette a budapesti 102.1 MHz-es helyi rádiós frekvencia pályázatát, amelyet jelenleg a Magyar Katolikus Rádió használ, valamint egy ceglédi, egy szentesi, egy hódmezővásárhelyi, egy kalocsai, egy szegedi és egy ajkai frekvencia kiírását. A tanács tizenkét esetben pályázati tervezetekről döntött. 

(MTI)