Az egyik rádiótorony összedőlt, a másikban üzemzavar keletkezett. Fehérzaj van az országban.

Kártyavárként dőlt össze pénteken egy 300 méteres rádiótorony felső része a hollandiai Hoogersmilde városában, miután az épületben tűz ütött ki. A balesetről sokkoló videót is készített az egyik helyi televízió stábja. A tűz oka ismeretlen, a balesetben senki sem sérült meg. Az 1959-ben épült toronyból csak a 82 méteres betonszerkezet maradt meg.

Bár maga a torony egy kisebb település határában helyezkedik el, az ellátási körzete a nagy teljesítmény miatt rendkívül jelentős volt. Sűrűn lakott, északi régiók maradtak rádió- és TV adások nélkül, így többek között Friesland, Gröningen és Drenthe is. Ezeken a területeken jelen pillanatban sem érhető el a négy közszolgálati rádió, valamint az innen sugárzott kereskedelmi adások sem (100% NL, Sky Radio, BNR, Slam! FM, Q-music, RADIONL, Arrow Classic és Radio Veronica).

DVB-T sugárzás sincs, azonban mivel a lakosság nagyobb része kábel- illetve műholdas TV-t néz, ez a probléma kevésbé súlyos.

A balesetről több videó is készült:

A közszolgálati főadó (NPO Radio 1) műsorát időközben egy korábban leállított középhullámú adón ismét elérhetővé tették.

Holland lapok szerint nem tudni, hogy mikor áll helyre a sugárzás az érintett régiókban, akár hónapokba is beletelhet, amíg minden műsor a régi adáskörzetben fogható lesz. Addig is internetes, kábeltelevíziós és műholdas vételre buzdítják a rádió nélkül maradt lakosságot.

Üzemzavar történt egy másik toronyban is

Szintén tegnap délután volt egy másik tűzeset is egy, a hoogersmilde-itől 150 km-re található toronyban, Lopik település közelében. A probléma itt lényegesen kisebb, a vezérlőben keletkező tüzet hamar eloltották, a sugárzás mindössze pár órára állt le. A kimaradás itt is nagy területet érintett, tegnap délután jobbára egész Hollandiában nem lehetett rádiót hallgatni.

A két esetnek nincs köze egymáshoz.

(RADIOSITE.HU)