ImageAz 530 millió forintos befektetés néhány éven belüli megtérülését reméli Székely Gábor a Neo FM országos kereskedelmi rádiót üzemeltetõ zrt. 75 százalékos tulajdonrészének megszerzésétõl – írja az e-MaSa.

„Nem fogok mûsort vezetni, nem fogok mûsort szerkeszteni” – közölte csütörtökön az MTI megkeresésére Székely Gábor, hozzátéve: az FM1 Zrt. vezérigazgatói tisztségét éppúgy cégvezetõi munkának tekinti, ahogy korábban az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt. irányítását. Mint fogalmazott, az utóbbi élén sem talált ki új játékokat.

A 95 százalékban Székely Gábor tulajdonában lévõ FM1 Friends Kft. a múlt héten szerezte meg a Neo FM-et üzemeltetõ részvénytársaság 75 százalékát 530 millió forintért. Székely Gábor az MTI-nek részletek említése nélkül annyit mondott: a befektetés néhány éven belüli megtérülésében bízik.

Az értékesítés után az econet.hu közleményében azt hangsúlyozta: a rádiót üzemeltetõ társaságban tulajdonhányada a befolyásoló – 25 százalékos – részesedés alá csökkent, ugyanakkor a reklámidõ kizárólagos értékesítési joga a többségi tulajdonában maradt. Az econet.hu egyúttal sales house modellre épülõ együttmûködést alakított ki a Geomédia csoporttal.

Ezzel kapcsolatban a csütörtöki HVG arra mutatott rá, hogy a mûsor-szolgáltatási díj alapját képezõ árbevételbe csak akkor kell beszámolni a sales house árbevételét, ha abban és a rádiót üzemeltetõ társaságban ugyanaz a személy 25 százalékot meghaladó részesedést birtokol, ezért kellett a rádióüzemeltetõ cégben a limit alá csökkenteni az Est Média Group Kft. (az econet.hu leányvállalata) tulajdonhányadát.

Az Országos Rádió és Televízió Testület tavaly októberben ítélte oda a két országos kereskedelmi rádió frekvenciáját a Class FM-et elindító Advenio Zrt.-nek, illetve a Neo FM-et mûködtetõ FM1 konzorciumnak. Az általa politikainak tartott döntés másnapján lemondott tisztségérõl Majtényi László, az ORTT elnöke. A Fõvárosi Ítélõtábla júliusban helyt adott a frekvenciától megfosztott Danubius és a Sláger Rádió keresetének, miszerint az ORTT jogellenesen járt el, amikor nem utasította vissza az Advenio Zrt. és az FM1 Zrt. pályázatát, elutasította viszont a nyertesekkel megkötött mûsorszolgáltatási szerzõdések semmisségének megállapítását és azok haladéktalan felmondását.

Székely Gábor – aki a rendszerváltást követõen négy éven át SZDSZ-es fõpolgármester-helyettes volt, az elmúlt években a BKV felügyelõbizottságát vezette, illetve a fõváros gazdasági bizottságának alelnöke volt – kijelentette: kizárólag üzleti befektetésnek tekinti a Neo FM-beli tulajdonszerzését. Ehhez a HVG-nek annyit fûzött hozzá: egy zenei rádióval amúgy sem lehet politizálni.

(forrás: emasa.hu)