A rendezvény a technikai fejlődés irányairól és a produkciós munkáról szólt. 

Április 8-án, szerdán Nyíregyházán, a Lugas Hotelben került megrendezésre a HEROE V. szakmai napja. A komoly érdeklődésre számot tartó rendezvényen több mint 20 tagrádió közel 40 kollégája jelent meg, a tematikából adódóan pedig elsősorban a technikai munkatársak hallgatták végig az előadásokat.

Dr. Szilvay Balázs megnyitója után Balogh Béla, a 99.4 Sunshine FM ügyvezető igazgatója mutatta be a vendéglátó rádiót. Ezt követően Fábián Zoltán, az Audmax ügyvezetője vázolt fel új lehetőségeket. „A rendszered annyit ér, mint az abban lévő leggyengébb teljesítményű eszköz” – mondta Fábián, majd hozzátette: ez jellemzően a telefon lehet, amelyre természetesen már vannak új, innovatívabb megoldások is.

„Az új megoldásoktól nem szabad megijedni, meg kell ismerni őket” – igen részletes technikai útmutatást kaptak a jelen lévők Mihalovics Tamástól, aki a MediaDot képviseletében mutatott be új adáspultokat, stúdióeszközöket.

Szórakoztató, és néha fájóan őszinte prezentációt mutatott be a vendégeknek Pintér Dániel Róbert, aki a rádiózás történetébe fűzte bele a szükséges technikai fejlődést és mutatta be a 42Net adáslebonyolító rendszer újdonságait, amelyek válaszok lehetnek a jövő digitális és új platformos rádióhallgatási kérdéseire is.
Ha már megvan a hardver és a szoftver, még akkor is óriási feladat az adásunk eljuttatása a hallgatókhoz. Murányi János, a Nagyfrekvencia Kft. ügyvezetője a műsorszórás aktuális kérdéseit vette át, illetve rávilágított néhány olyan szabályozásra az elmúlt évekből, amelyekről talán a rádiók tulajdonosai is most hallottak először.

A technikai áttekintés után a rádió adásának alapjaira tértünk rá. A nemzetközi hírnévre szert tett Karlovits Zsolt (Karlo) megmutatta, hogyan dolgoznak a tengerentúlon. Karlo nemrég a világhírű rádiós szakember, Dave Foxx által kiírt rádiós pályázaton lett első helyezett az általa készített 40 másodperces promóval – azóta a világ több országából is kopogtatnak az audio arculattervező szakember ajtaján. Óriási élmény volt belehallgatni a munkájába.

A 40 másodperces promók után rátértek a promóciós kampányok megtervezésének folyamatára. Sivák Péter, kreatív szakember rengeteg fontos „szabályra” hívta fel a figyelmünket akár saját rádiónknak tervezünk promóciót, akár ügyfeleket szeretnénk bevonni a rádió arculatába. A HEROE elnökének, Dr. Szilvay Balázsnak zárszava után az érdeklődők egy fakultatív stúdió látogatásra mehettek a Sunshine FM stúdiójába.
A HEROE következő szakmai napja Szolnokon, a Tiszavirág Fesztivál idején (június 17.) kerül megrendezésre, és ha már zenei fesztivál, a szakmai nap tematikája is a zene köré szerveződik.

(RADIOSITE.HU)