ImageA digitális rádiózás kereteit kitûzõ szabályozás további pontosítását várja Bartucz László, a Danubius Rádió vezérigazgatója, aki az MTI-nek nyilatkozva megjegyezte: több jogszabályi kérdés is megválaszolatlan még – adta hírül a HírExtra.

 

 

"Mindenképpen érdekeltek vagyunk a digitalizáció sikerében, hiszen a rádiós piac fellendülését várjuk a frekvenciaszûkõsség megszûnésétõl és az új technológia adta üzleti lehetõségektõl. Számunkra csakis az fontos, hogy egy jól mûködõ multiplex platform jöjjön létre, függetlenül attól, hogy melyik induló nyeri a pályázatot" – tette hozzá.

Ezzel szemben ma nem világos, milyen piaci környezetben kell a rádióknak jövõben megélniük, már csak azért sem, mert nem tudni, a 6-8 adót elbíró DAB vagy a 12-16 rádiós DAB+ szabványt alkalmazza majd a multiplex pályázat nyertese, ahogy az sem, mi történik akkor, ha – még évekkel az átállás elõtt – lejár a most mûködõ rádiók analóg koncessziója.

Hiányzik annak szabályozása is, miként és meddig futhat párhuzamosan az analóg és a digitális adás, miközben az országban csak néhány fanatikusnak van az új technológiával mûködõ rádiókészüléke; "nagykereskedõnél már láttam, boltban még nem" – példázta a DAB-vevõkészülékek hazai elterjedését Bartucz László.

A vezérigazgató szerint az analóg sugárzás leállásának szabályai csak nagyon gyors lépésekkel lehetnek teljesíthetõek. Emlékeztetett arra: a 2014 végi céldátumot addig lehetne kitolni, amíg a közszolgálati adók a lakosság legalább 94 százalékát elérik, és a lakosság háromnegyede rendelkezik digitális vevõkészülékkel, ez pedig nehezíti az üzleti alapú tervezést.

(forrás: HírExtra)