Május 1-jén indul a Radio BRO 91.4 Budapesten, igaz csak 30 napra kaptak engedélyt.

Május 1-től elektronikus zenei rádió indul Radio BRO néven a budapesti 91.4 MHz-es frekvencián. A rádió 30 napig lesz fogható, a műsorvezetők között ott lesz Erdélyi Superman Zsolt, Pándi Balázs és Frankó Roni is. 

Az ötlet a 4Bro szórakozóhely és rendezvényszervező csapat fejéből pattant ki, az ideiglenes adás támogatója a Coca-Cola Burn.

Vértes János Benjámin, a Radio BRO főszerkesztője a Kreatív Online kérdésére elmondta, hogy azért indítják el a rádiót, mert szerintük Magyarországon van egy nagy űr a rádiós piacon, amelyet egyetlen jelenleg fogható adó sem tud betölteni. „Nem kívánunk arról beszélni, hogy mi lesz a harminc nap után. Célunk, hogy a rendelkezésünkre álló idő alatt felnyissuk a hallgatók szemét, hogy létezhet alternatív rádiós műsorszolgáltatás és megjelenési lehetőséget biztosítsunk a modern városi zenei szubkultúrák minél szélesebb rétegének” – magyarázta Vértes.

 

A betöltendő űr a rádió zenei arculatát tekintve tehát az elektronikus zenei és modern tánczenei kultúra lenne az alapítók szerint, de terveznek jazz és hip-hop műsort is. A zene-szöveg arány 80-20 százalék lesz, és az a cél, hogy „kétszer ugyanaz a szám le se menjen” – mondta Vértes.  

A rádióadón nem lesz reklám és a Coca-Colával kötött szerződés alapján a Burn a rádió működését teljes egészében finanszírozza. 

30 napos engedélyt gyakorlatilag minden „üresen álló” frekvenciára lehet kérni, legyen az egy újonnan megtervezett, eddig sosem használt sáv (ilyen a budapesti 91.4 is), vagy egy megszűnt rádió frekvenciája, amit még nem „hasznosítottak újra” (pl.: a Roxy Rádió egykori frekvenciája, FM 96.4). A kritérium annyi, hogy egy üzemeltető egy évben csak egyszer kérhet ideiglenes műsorszolgáltatási jogosultságot, akkor is csak egy frekvenciára és maximum 30 napra, továbbá egymás után nem lehet kérni ugyanarra a frekvenciára engedélyt senkinek, a két hasznosítás között el kell telnie legalább 30 napnak.

(Sokan keverik az „ideiglenes hosszabbítással”, ami a lejáró műsorszolgáltatási jogosultságok meghosszabbítását jelenti, 60 napra kérhető kizárólag a frekvencián addig sugárzó médiaszolgáltatók által és az új pályázati nyertes indulási napjáig hosszabbítható.)

Volt már egy egy hónapos rádiós kísérlet Budapesten, 2005-ben – szintén a Coca-Cola támogatásával – a SoundWave kampány részeként egy hónapig az akkor még csak tervezett Jazzy Rádió helyén, a 90.9-en volt hallható a SoundWave Studio.

(RADIOSITE.HU)