4+1 applikáció, hogy megreformáld az adásodat. 

Ott vagy a dolgok sűrűjében? Sehol egy stúdió? Fordítsd hasznodra ezt az állapotot! Elő a telefonnal!
2016-ban már olyan eszközei vannak egy rádiónak, amiről korábban álmodni sem lehetett. Ebben a három részes cikksorozatban három különböző témakör alapján ajánlok először appokat, majd szemléletet a modern, mobiltelefon-alapú rádiózáshoz.
Az angol nyelvben a broadcast fogalma sokszor kimeríti a rádiós közvetítésen, sugárzáson túl a tévés adást is. Mi, a magyarban ezt a két területet külön vesszük, pedig a technika adta eszközök bőven lehetőséget adnak nekünk, hogy most már mi is együtt kezeljük őket.
Most 4+1 olyan alkalmazást mutatok a telefonodra, amivel élőben közvetíthetsz, vagy bejelentkezhetsz a egy-egy eseményről, sőt van közte olyan is, amivel egy komplett anyagot elkészíthetsz.
1. Periscope

Korábban a Facebook Live! kapcsán megbeszéltük, mennyi lehetőség rejtezik az élő közvetítésbe. A közösségi háló rendszere persze nem úttörő, már a YouTube és a Tumblr is próbálkozik hasonlóval, de a piacot még mindig a Periscope uralja… külföldön.

A Periscope arra lett kitalálva, hogy élőben közvetítsd a történteket, és ezzel a közönségednek megmutathasd mi történik éppen veled, vagy környezetetekkel. Könnyen beépíthető linkjei pofonegyszerűen megoszthatók. Androidra és iOS-re egyaránt kiadták.

2. REPORT-IT Live

A csak hang közvetítésére alkalmas applikáció. Leginkább rádiósoknak fejlesztették, de újságírók és tévések is szeretik alkalmazni. A REPORT-IT Live bizonyos esetben kitelepüléseknél is remekül használható egy masszív internetkapcsolattal. Androidra és iOS-re is alkalmazható.
3. Hindenburg

Hindenburg tulajdonképpen egy felturbózott, mobilon is használható stúdió program, amivel nemcsak vágni lehet, de komplett műsorokat is össze lehet rakni – már amennyiben a kis képernyőn bírjuk ujjbeggyel a bindzsizést. Alkalmas műsorok, bejelentkezések és podcast adások rögzítésére, és szkeccs szerű összeállítására. 
Sajnos csak iPhone-nal lehet használni.
4. VC AUDIO Pro

Egy nagyon erős vágó program. Erőssége az átláthatósága és használhatósága, ami egy nagyobb rendezvényen egy szimpla fülessel jól jöhet. Egy-két mozdulat, és már mehet is az adásba a sportbejelentkezés. A VC AUDIO Pro egy alapfelszereltség a terepen dolgozó kollégáknak. Csak iOS platformú készülékeken fut.
+1. Ustream

A végére hagytam a magyar büszkeséget, a Ustream-et. Magyar ember használjon magyar alkalmazást – szól az ősrégi szittya közmondás, eképpen, a Periscope előnyeit is felvonultató stream alkalmazást egy-két élő közvetítésnél simán használhatjuk.

Stabil internet kapcsolattal (és valami könnyed keleti témával, mert a Ustream felhasználók nagyrésze távol-keleti) nagy sikereket lehet elérni. Minden közegben fut.

Használtad már valamelyiket? Kipróbáltad? Írd meg nekünk és cseréljünk tapasztalatot. Jobb, mintha Pokémon-t cserélnénk!
A következő részben: Rádiózz a telefonoddal – vagyis milyen alkalmazások segítenek a szerkesztésben.

(Mikos Ákos)