A közrádió nyerte a legtöbb elismerést a hangok versenyén. 

A Kossuth Rádió nyerte a legtöbb elismerést a Rádiós korrektúra – A hangok versenye elnevezésű megmérettetésen, amelyen tíz kategóriában hirdettek eredményt szerda este a budapesti Puskin moziban. A legjobb rádiós műsorokat kereső versenyen a Kossuth Rádió összesen kilenc díjat – három első, három második és két harmadik helyezést -, valamint egy különdíjat, a Magyar Katolikus Rádió három elismerést, a Lánchíd Rádió és a Rádió Dabas pedig két-két kitüntetést vehetett át.
Díjat nyert emellett a Class FM, a 90.9 Jazzy, a Gazdasági Rádió, a Petőfi Rádió, a Rádió 7, a Music FM és a Bartók Rádió is. Az év legnépszerűbb rádiós személyisége Sebestyén Balázs, a Class FM műsorvezetője, az év legnépszerűbb rádiója pedig a Music FM lett az internetes közönség szavazása szerint.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), valamint az Antenna Hungária Zrt. kiírására tényfeltáró/oknyomozó riport, portré, sporttudósítás/közvetítés, szórakoztató reggeli műsor, információs hírmagazin, kulturális magazin, telefonos véleményműsor, hangjáték, vitaműsor, valamint rádiós arculat, promóció kategóriában várták a nevezéseket. A kiírásra 19 rádió, összesen 90 pályaművet küldött be.
A megmérettetésen 2011. január 1. és 2012. november 30. között rádiós műsorszolgáltatónál, vagy online portálon először sugárzott, magas minőségű, magyar nyelvű produkciókkal lehetett nevezni. A beérkezett alkotásokból szakmai zsűri választotta ki a díjnyertes műveket, a közönség pedig a verseny Facebook-oldalán szavazhatott kedvenc műsorvezetőjére és rádiójára.
A tényfeltáró/oknyomozó riport kategóriájában mindhárom díjat a Kossuth Rádió munkatársai vihették haza: első helyezett A HELY-Balázs János nyomában című riport, második helyezett A fegyvertelen forradalmár, harmadik kitüntetett pedig a Rinyanépe a legkisebb somogyi település című munka lett.
A portré kategóriában első a Magyar Katolikus Rádió Szomszédoló-Rongyszőnyeg című riportja, második a Kossuth Rádió Alma és fája/Leposa Attila és Leposa Edina című munkája, harmadik pedig a Rádió Dabas Hangosportré című műsora lett.
A legjobb kulturális magazinok között első a Petőfi Rádió Kultúrfitnesz-56 perc olyan dalokkal, amelyek a szabadság harcaiban is vitték a zászlót című adása, második a Magyar Katolikus Rádió Akvarell – Mese a meséről című darabja, harmadik pedig a Lánchíd Rádió Kulissza – Hogyan költözött be a karácsony a börtön falai közé című műsora lett.
Hangjáték kategóriában a Kossuth Rádió Időfutár című darabjának stábja lett az aranyérmes, őket követte a Magyar Katolikus Rádió Sütő András: Egy lócsiszár virágvasárnapja című munkája, harmadikként pedig a Kossuth Rádió Örkény István: Négykezes regény műsora végzett.
Legszórakoztatóbb reggeli műsornak a Class FM Morning Showját találta a zsűri, a kategória második helyezettje a 90.9 Jazzy Millásreggelije lett.
Az információs hírmagazinok között a Kossuth Rádió 180 perc című adását találták a legjobbnak, a Rádió Dabas Térségi Naplója második, a Gazdasági Rádió Reggeli Monitorja harmadik helyezést kapott.
A rádiós arculat és promóció kategória első díját a Bartók Rádió A zene világnapja – 10 feature készítői vehették át, második lett a Kossuth Rádió stábja, akik a Kossuth Rádió – műsorajánlók arculatát tervezték, harmadik pedig a Music FM csapata lett a 89.5 Music FM arculatának kialakításáért.
Három kategóriában különdíjat osztottak: sporttudósítás/közvetítés kategóriában a Kossuth Rádió stábja nyert a nyári Olimpiai játékok közvetítéséért, a legjobb telefonos véleményműsor a Rádió 7 Napraforgó Magazinműsora lett, vitaműsorok kategóriájában pedig a Lánchíd Rádió Szaldó-Reform és forradalom című műsorának ítélt díjat a zsűri.
(MTI)