ImageA Médiatanács szerdai ülésének további döntései között szerepelt, hogy idén a tavalyinál 60 százalékkal több pénz jut a közösségi médiaszolgáltatók mûködési költségeire – írja a mediainfo.hu.

Aktuális ügyeket tárgyalt szerdán a Médiatanács. A döntések között szerepelt az úgynevezett Általános Pályázati Feltételeket (ÁPF) elfogadása, amelynek egyik újdonsága, hogy ezentúl a zárt beadású pályázatoknál is lesz lehetõség a hiánypótlásra.

A szervezet döntött arról is, hogy a közösségi médiaszolgáltatók rezsipályázatain idén a megpályázható összeg 500 millió forint lesz. Ez a forrás jelentõsen, csaknem 60 százalékkal nõtt a tavalyihoz képest. A Médiatanács indoklásában a médiaszolgáltatások sokszínûségének biztosításával magyarázta a pályázati összegek megemelését.

A Tanács továbbá több helyi frekvencia ügyében hozott döntést. Sikeresen pályázott Székesfehérvár vételkörzetében a 96,1 MHz-es helyi frekvencián a Katolikus Rádió, mely múlt szombaton középhullámon saját döntése alapján fejezte be adását. A rádiónak emellett több más pályázata van elbírálási szakaszban, amelyeket a szervezet a közeljövõben tárgyal majd.

A Lánchíd Rádió szintén Székesfehérváron, a 106,6 MHz-en, emellett pedig Gyõr vételkörzetében a 88,1 MHz-en nyert. Fehérgyarmaton a Friends-Lan Kft., Debrecenben pedig az Európa Rádió Nonprofit Kft. kapott médiaszolgáltatási jogosultságot helyi frekvencián.

A lejáró szerzõdéssel rendelkezõ rádiók sincsenek veszélyben – hangsúlyozza a Médiatanács közleménye. Az érintetteknek lehetõségük van arra, hogy hatvan napra akár többször is ideiglenes jogosultságot szerezzenek, ha nincs díjtartozásuk. A Tanács szerdai ülésén nyolc ilyen ügyben hozott pozitív döntést.

Az aktuális témák mellett az ülés eredményeit ismertetõ szóvivõi tájékoztatón szó esett az új médiaszabályozás oknyomozó újságírás védelmét biztosító rendelkezéseirõl is. Elhangzott: a Médiatanács semmilyen ügyben, semmilyen indokkal nem kötelezheti az újságírót információforrásának felfedésére, és így értelemszerûen bírságot sem szabhat ki azért, ha az újságíró nem adja ki forrását. A Tanács, ahogyan elõdje is, csak a megjelent tartalmakat vizsgálhatja a törvényben szabályozott keretek között, azok keletkezését, keletkezésének körülményeit nem ellenõrzi.

Mindemellett az új szabályozás nagyobb védelmet jelent az újságírónak és forrásának is – fogalmazott a szóvivõ -, hiszen míg a régi sajtótörvény alapján büntetõügyekben az újságíró minden további nélkül kötelezhetõ volt az információforrás felfedésére, addig az új szabályozás szûkítette ezt a jogkört.

(forrás: Szakonyi Balázs, mediainfo.hu)