Éjfélkor leállt a Neo. Nincs ötlete, hova tekerjen? Segítünk! 

November 9-én, éjfél előtt pár másodperccel elhallgatott a zene a NeoFM-en, pár perc múlva pedig már az adókat is lekapcsolta az Antenna Hungária. Majd’ 3 évnyi sugárzás után elhallgatott a többnyire a 80-as és 90-es évek slágereit sugárzó országos rádió és 1998 óta először sistereg a korábban a Sláger Rádió által is használt frekvenciacsomag. És itt a bibi: nincs igazi alternatíva ebben a zenei stílusban, azaz szaknyelven az Adult Contemporary formátumban. Vagy csak kicsit jobban körül kellene néznünk?
Közel 1.200.000 hallgató „szabadult fel”, az Ipsos-Gfk legfrissebb adatai szerint, legalábbis ennyien hallgatták a NeoFM-et októberben. Ezek egy része várhatóan átkapcsol majd a mostanában fiatalító Class FM-re, vagy a Petőfire (ami kvázi az underground és a mainstream zene keverékét adja) és bár tartalmilag lehet, hogy igen, zeneileg nem biztos, hogy ez a két rádió kielégíti majd az ex. Neósok azon rétegét, akik a Big In Japan-re keltek, és az I Like Chopin-re feküdtek. Pejoratív értelem nélkül.
Opcióként ott vannak más, helyi és körzeti rádiók – már ahol vannak: a kép azonban vegyes, elég sok helyi rádiónk van. Az egyik ilyen, a másik olyan, hiszen a helyi piacokon nincs egyetemleges recept a tökéletes hallgatói elérésre. A Rádió 1 és a Music FM sok hallgató számára elérhető, ám ott is a fenti probléma tér vissza: a fiatalabbakra, fiatal felnőttekre pozicionálták ezeket. Hasonlít a Neohoz többek közt a Budapesten és max. 50 km-es körzetében elérhető Juventus 103.9, a Fehérváron, Komárom körzetében, Mosonmagyaróváron és Győrött elérhető Kék Duna, a győri Győr+, a debreceni Max FM és Metro FM, a nyíregyházi Retro Rádió, a békéscsabai Mega Rádió, illetve kicsit a szolnoki Amadeus is – és van még néhány.

Így az ezen körzetekben élők eddig „P2”-es helyi rádiói, azaz második választásai várhatóan most „P1”-essé avanzsálhatnak (first choice). Akik viszont nem tudják fogni a fentieket, azok számára marad a fiatalokat, vagy egyéb célcsoportokat célzó helyi rádiók sora. Így ha nem ugranak rá a szóban forgó adók erre a piaci résre, vagy a potenciális (ex. Neo) hallgatók nem túl kompromisszumkészek, szintén maradhat pár százezer ember, aki még ezután sem tudja majd, hogy mit hallgasson.

Alternatíva a netrádió is, ám ha az ex. Neósok hallgatói összetételét és az internethasználat elterjedtségét korcsoportonkénti bontásban összehasonlítjuk, ezt pedig megsózzuk egy kis „hallgatói szokások” kutatással, rögtön szembetűnik, hogy a netrádiók világába is feltételezhetően csak párszáz, vagy max. egy-két ezer ex. Neós fog átlépni, hiába a gigászi Neo World Rádiós tervek.
Tekerjünk külföldre!
Ha se az országos-, se a helyi rádiók, se a netrádió nem vált be, mi marad?! A külföldi rádiók! Igen, fórumunk DX negyedének „lakói” ezt nagyon jól tudják, szinte mindenhol fogható egy-egy külföldi rádió Magyarországon, ezekhez pedig többségében nem is kell speciális technika, vagy antennahegyek, egy egyszerű autórádióval, vagy hi-fi rendszerrel is elérhetőek az ország nagy részén. Nézzük régiónkénti bontásban az opciókat:
Nyugat-Dunántúl, Közép-Dunántúl: természetesen a Hitradio Ö3 jut először eszünkbe, ez Ausztria toronymagasan a leghallgatottabb (közszolgálati) rádiója. Nem spórolnak a kilowattokkal, a bécsi, rechnitz-i és graz-i gerincadóik szinte lefedik az egész Dunántúlt. Zeneileg nagyon hasonlít a Sláger Rádió, vagy a NeoFM koncepciójára, mi több, olyan kifinomult, éles váltásokat nem tartalmazó zenei válogatást nyújt, hogy az eddigi hazai vélemények alapján elkapcsolási faktort maximum a reklámok, vagy a hírek jelenthetnek ezen a rádión. Patinás is, 1967. október 1.-jén indult, az osztrák élet része lett, de semmi olyan tulajdonsága nincs, ami miatt a magyarok ne szerethetnék. Nyugati szomszédunknál közel 300 adóval sugároz, nálunk három nagyobb frekvencián érdemes próbálkozni vele: az északnyugatiak a 99.9-en, a Szombathely környékiek a 87.9-en, a Dél- és Közép-Dunántúlon élők, valamint a Balaton térségében járók a 89.2 MHz-en próbálkozhatnak vele – már ha eddig nem tették.
Opció lehet még az Antenne Steiermark a 99.1-en. Ez magántulajdonú, elsőre azt hihetjük, hogy „egy az egyben az Ö3-t másolja”, de ha jobban belemélyülünk, feltűnhet, hogy fiatalosabb egy kicsit. Ez nem véletlen, az osztrák Antenne rádiók többnyire Hot AC formátumúak, azaz erősebbek a 20-as és 30-as korosztályban.
 

  

A Szombathely-Sopron vonalon, azaz a nyugati határszélen élők számára érdemes megpróbálni még a 88.6 Der Musiksender burgenlandi frekvenciáit (ez a rádió neve, illetve a bécsi frekvenciája, de attól még más sávokon szól a többi régióban): 106.3, 105.5. Ezeken esténként még magyar nyelvű műsor is van. Zeneileg ez a csatorna is hasonlít a megszűnt NeoFM-re.
A régió északi részén élők próbálkozhatnak a vadonatúj Anténa Hitrádio-val a 88.8-on, az Expres-szel a 92.7-en és a Viva-val is a 101.8-on. Ezek a szlovák adók mind-mind az Adult Contemporary formátumra alapozták működésüket, profi arculattal, jól összeválogatott zenei repertoárral és pörgős műsorral szolgálják a hallgatóikat (hallgatottságban az Expres vezet). Hiába, ahol van verseny, ott nem lehet hibázni.
Dél-Dunántúl: Egyrészt még a régió északnyugati-nyugati részén is kitűnően fogható az Ö3, vagy az Antenne Steiermark, de van más is: a nemrég indult horvát Antena Zagreb. Az igencsak vegetáló Obiteljski Radio-t váltotta 2008-ban és egy jól átgondolt, gondosan felépített, kutatásokra épülő programstruktúrával pár hónap alatt tarolt is a vételkörzetében. Zeneileg Hot AC, de a nappali órákban erősen hajaz a NeoFM-en megszokott stílusra. FM 89.7 – egy próbát megér!
Elérhető még az Otvoreni is a 104.4-en, ez szintén horvát, de inkább a régi Danubius-kedvelők számára tartalmazhat ismerős elemeket. A régió déli-délkeleti részein elérhetőek még szerb rádiók is, ezeket l. egyel lejjebb.
Dél-Alföld: Az Alföld déli részén, Baranya déli és keleti részén és Tolna megyében már érdemesebb a szerb rádiókkal próbálkozni, a határ mentieknek nagyon sok 80-as, 90-es és 2000-es évek zenéit játszó szerb állomás áll rendelkezésére az ottani lazább médiatörvénynek köszönhetően, azonban ezek közül kiemelendő az Index Radio, ami jócskán átnyúlik a magyar határon is. Ezt a 100.8-on és a 98.2-n érdemes befogni. 
Másik ajánlatunk a vadonatúj Hit Music FM, mely a Roadstar Radio-t váltotta. Ez is jobban épít a fiatalabbakra, de kategóriájában kiváló: 105.2 és 92.3.
Békés megyében román rádiók vannak többségben az FM frekvenciaspektrumon, ha elkezdi tekergetni az autóban, vagy otthonában a rádiót. Gyakorlatilag több a külföldi, a magyarok pedig alig jönnek be. Egyik ajánlatunk az Europa FM a 89.3 MHz-en, de érdemes megpróbálkozni a ProFM-mel is a 105.3-on, a 107.6-on és a 107.9-en. 
Észak-Alföld: Az észak-alföldiek el vannak kényeztetve hazai helyi és regionális rádiókkal, több közülük biztosan profitálni fog az országos rádió eltűnésével, ugyanakkor ha még így kis kicsi lenne a választék a Neo nélkül maradtaknak, akkor itt is elérhető – főleg Hajdú-Biharban – az Europa FM a 93.2 MHz-en, a ProFM a 107.6 MHz-en, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig a szlovákok: közülük kiemeljük a Jemné Melódie-t a 98.6-on, ez főleg a 30-as, 40-es nőkre targetált Soft AC rádió, kellemes zenei válogatással az elmúlt évtizedek terméséből.
Az ukrán határ közelében élők és Szabolcs megyében lakók számára kiváló választás lehet a Hit FM, a kárpátaljai régió egyik leghallgatottabb ukrán rádiója. A rádió a 90-es évek zenéit kiemelten játssza. Két frekvencián érdemes vele próbálkozni: FM 100.9 és 107.7.
Észak-Magyarország: A régióban élők számára nem ismeretlen a szlovák rádiók hallgatási lehetősége, ugyanis vannak olyan települések főleg Borsod és Nógrád megyében, ahol még a Kossuth is alig fogható a magyarok közül, a többiről nem is beszélve.
Akik eddig a NeoFM-et szerették és a magyarok között nem találják a kedvencüket, annak ajánlatunk a következő: Rádio Expres (89.3, 106.2 és 106.5), Anténa Hitrádio (97.6 és 94.8), Viva (88.1, 96.0 és 101.4) és Jemné Melódie (98.6 és 98.5).
Konklúzió
A fenti okfejtés kapcsán látható, hogy maradt azért még választék, csak jobban a „frekvenciák mélyére kell ásni”. A több, mint egymillió rádió nélkül maradt Neo-hallgató egy része biztosan meg fogja találni új kedvencét, egy részének reméljük, segített összeállításunk és abban is biztosak lehetünk, hogy lesznek olyan ex. Neo-hallgatók, akik megunták már azt, hogy mindig elveszik kedvencüket és egyszerűen leszoknak a rádiózásról.

Mielőtt pedig a hazai rádiós szakma portálunknak esne azért, amiért a külföldi adókhoz tereljük a hallgatókat, felhívnánk a figyelmet arra, hogy könnyebb egy külföldi rádióról „visszaterelni”, mint újra rászoktatni a rádiózásra valakit (majd egyszer, ha újra két országos kereskedelmi rádiónk lesz). És még a magyarzene-arány sem megy az idegeikre.

(RADIOSITE.HU)