A te rádiód hogyan követi a nyári sportdömpinget? A digitális forradalom rengeteg lehetőséget ad arra, hogy a rádiónk lekövesse a nyári sportdömpinget. EB, Olimpia, Paralimpia, sakk OB, gombfoci EB: mind-mind olyan sportprogram, amit egy ország követ, de nehéz jól „megmutatni” a rádióban.

Egyáltalán hogyan és hol érdemes átadni az eredményeket akkor, amikor a Facebook és a Twitter az azonnaliság előnyét adja? Elég csak a sporthíreknek fenntartott blokkot használni erre? Profitálhatunk-e a sportfanatikusok figyelméből?

A Labdarúgó-Európa-bajnokság nagy kihívás elé állította a rádiókat, mert miközben tudtuk jól, hogy ott lesz a magyar csapat, alig készültünk fel arra a mindent elsöprő szeretetre, amelyet a magyar válogatott iránt érzett az ország.

Bejelentkezésekkel, speciális sportblokkokkal és alkalomadtán élő kapcsolásokkal persze orvosolni lehet az ilyen jellegű „éhséget”, de van, hogy ez is kevésnek bizonyul.

Érdemes egy fontossági sorrendet felállítani, mi az, ami valóban számottevő lehet, mi az, amiért megéri pénzt, paripát, fegyvert mozgósítani, főleg, ha az a meccs, vagy esemény mondjuk 21 órakor kezdődik.

Nézzünk néhány trükköt, hogyan adhatunk többet a hallgatóinknak az élményből!

1. Használd a Facebook Live-ot!

Erről már korábban itt is írtunk, de nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy ez az új platform mennyi erőt adhat a közösségi médiás és programming tartalmaidnak. Kösd össze a kettőt: ültess egy kollégát a tévé elé, kommentálja az eseményeket Facebook-on, majd kapcsold be néha adásba.

Tipp: A spoilereket senki sem szereti. Lehet, van olyan hallgatód, aki megnézné a meccset külön, így érdemes előtte figyelmeztetni őket, hogy eredmények jönnek.

2. Szerezz be egy TV-t!

Állíts be a stúdióba egy tévét, vagy szerezz egy jól működő stream-et, amin nézheted a meccseket fél szemmel, és megszólalásaidban tájékoztathatod hallgatóidat. Ez a lépés sokszor visszásságot kelt a vezetőkben, hiszen zavaró lehet egy meccs nézése, hallgatása(?), de egy-egy ilyen eseményre felbecsülhetetlen haszna lehet.

3. Helyi bulvár

Biztos, hogy van valamelyik sportolódnak kötődése a megyéhez, a városodhoz. Keresd meg a főszereplőt, vagy a családját, és csevegjetek el róla. Milyen volt a gyerekkora, mennyire él a sportnak, mit jelent neki a megye, stb. Exkluzív tartalom, amely színesítheti a palettát.

4. Játssz nagyban!

Úgy, mint egy tévében, szervezz szakértői kerekasztalt! Latolgass helyi sportemberekkel egy blokkban az adott meccsről, eseményről. Vond be a hallgatókat, és meghálálják sok-sok hozzászólással, nemcsak online felületeiden, a rádióban is.

Ez persze, csak néhány ötlet, a lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen.
Használd bátran a kreativitásod! A sport az, amivel hibázni nem tudsz, mert a legnépszerűbb témák között van.

Ha az EB-ről le is maradtál, az Olimpián még javíthatsz… vagy ott lesz a gombfoci EB. Addig írd meg bátran, hogyan csináltad, nagyon érdekel minket a megoldásod!

Köszi, és jó szurkolást!

(Mikos Ákos)