Elfogult elbírálás jellemezte a helyi és körzeti rádiós pályázatokat – állítja a MÉRTÉK.  Inkorrekt módon tudott terjeszkedni több közösségi rádió a helyi és körzeti frekvenciapályázatokon és a határozatok nyilvánosságát illetően is hiányosságok vannak – állítja a MÉRTÉK Médiaelemző Műhely az ORTT által kiírt, de már a Médiatanács által elbírált frekvenciapályázatok eredményeit értékelő elemzésében.

Az írás többek között felhívja a figyelmet arra, hogy a Lánchíd Rádió miként tudott kibújni a médiatörvény tulajdoni korlátai, valamint a helyi tájékoztatási kötelezettségek alól vidéki frekvenciáin, továbbá az is kiderül, hogy az új pályázatokon a zömmel vallási műsort készítő médiaszolgáltatók szerepeltek sikerrel, a korábbi piaci szereplők háttérbe szorulása mellett.

Gondok a Lánchíd terjeszkedésével

“A Lánchíd Rádió nyertességét a döntések indokolása alapján annak köszönhette, hogy a helyi nyilvánosság részeként, helyi tartalmat kívánt szolgáltatni, vállalása szerint  – ahol ez a határozatokból kiderül – a heti műsoridő 50%-ában. (…) Attól válik igazán érdekessé a pályáztatási folyamat, hogy a Médiatanács a nyertessé nyilvánítást követő néhány hónap múlva hozzájárult a Lánchíd Rádió újonnan elnyert balatonfüredi, székesfehérvári, zalaegerszegi és keszthelyi jogosultságára vonatkozó hatósági szerződések módosításához.” – olvasható az elemzésben.

“A módosítások minden esetben a budapesti jogosultság vételkörzetének bővítését eredményezték Balatonfüred, Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Keszthely vételkörzetekkel. A szerződésmódosítás eredményeként tehát az új frekvenciákon nem az eredeti pályázatokban vállalt tartalom szól, hanem a budapesti központi műsor hallható. (…) A pályázat tisztaságát, az azonos elbánást és az egyenlő versenyfeltételeket veszélyezteti, ha rövid idő után olyan szerződésmódosítás történik, amely alapján a nyertességet eredményező vállalás nem teljesül.” – írják.

A szerződésmódosítások nemcsak a pályázati vállalások alóli mentesítést vonták maguk után, hanem lehetővé tették a Lánchíd Rádió számára a további terjeszkedést is, amire a médiatörvény tulajdoni korlátai miatt az eredeti szerződések értelmében nem volt lehetőség: “a Lánchíd Rádió a vételkörzet-bővítés eredményeként egy körzeti és egy helyi jogosultsággal rendelkezik, azaz formálisan három helyi jogosultsággal kevesebbel, mint a pályázatok elbírálása után. A szerződésmódosítások lehetővé teszik azt, hogy a szolgáltató további frekvenciához jusson, hiszen a tulajdoni korlátok alapján még egy körzeti és 3 helyi jogosultságot szerezhet.”

Átalakul a piac, de nem tudni, ez kinek jó

A szerzők felhívják a figyelmet, hogy a hitéleti műsorokat sugárzó Mária Rádió és református kötődésű Európa Rádió eredményes szereplése mellett a Katolikus Rádió is szerzett két frekvenciát Székesfehérváron és Szombathelyen. Így összesen a frekvenciák egyharmadát vallási tematikájú rádiók nyerték el. Ez a médiapolitikai törekvés a MÉRTÉK szerint komolyabb kifejtést és indokolást igényelne a Médiatanács részéről.

“A korábbi piaci alapon működő, országos lefedettséget megcélzó szereplők helyzete romlott. Azokon a pályázatokon, ahol verseny volt, nem tudtak nyerni. Egyedül a Rádió 1 lett nyertes két pályázaton, de ők is csak azokon a frekvenciákon, ahol eredeti igénylők voltak. A régi piaci szereplők háttérbe szorulása azt is jelenti, hogy a nagy országos rádiók (Class FM, Neo FM) gazdasági veszélyeztetése csökken, és a rádiós piacokon tőlük eltérő profilú rádiók 
válnak meghatározó szereplővé egyre nagyobb vételkörzettel.” – olvasható a dokumentumban.

Az értékelés szerzői azt írják, hogy bár “a pályázatok elbírálása a közigazgatási eljárás szabályai alapján zajlott, a határozatok indokolása, és elsősorban az eljárások közben hozott határozatok nyilvánossága területén tapasztalhatók hiányosságok, ami miatt nem teljesült maradéktalanul az átlátható és követhető döntéshozatali eljárás követelménye.”

A részletes tanulmány ezen a linken érhető el.

(RADIOSITE.HU)