„Frekvenciabróker” cég túrta ki őket? 

Mint arról már korábban is beszámoltunk, a Gazdasági Rádió kénytelen lesz elhagyni az általa eddig használt budapesti 105.9 MHz-et, mivel egy másik cég nyert a jogosultságra kiírt frekvenciapályázaton. A VS.hu szerint a nyertes pályázó két éve már nyert frekvenciát, de cégével együtt gyorsan túladott rajta. Piaci pletykák már tudni vélik, ki léphet a rádiót valójában nem működtető győztes „frekvenciabróker” helyébe – számolt be a hírportál.
A Gazdasági Rádió 11 év után elvesztette a budapesti 105.9-es frekvenciáját, miután a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) lepontozta pályázatát, és szakmailag erősebbnek ítélte azt, aki eddig a gyakorlatban még nem működtetett rádiót – olvasható a VS.hu-n. A győztes Hang-Adás Kft. tulajdonosa egy személyben Kriczki Andrea, aki két évvel ezelőtt is sikeres volt a médiahatóság előtt.
Mint írja a hírportál, akkor a siófoki 92.6-os és fonyódi 101.3-as kereskedelmi frekvenciákra tett szert (Part FM és Balaton FM – a szerk.), ám még négy hónap sem telt el, amikor Echo Penisola nevű cége új, az akkor még kormánypárti önkormányzathoz közel álló tulajdonosokhoz került.
A médiapiacon arról beszélnek, hogy a Hang-Adás Kft. most is csak ugródeszka az „igazi” befektetőnek, aki meg nem erősített hírek szerint egy kormányhoz közeli kutatóintézet tájáról kerülne ki.
A VS.hu úgy tudja, a Gazdasági Rádiót üzemeltető Műsor-Hang Zrt. egyelőre nem adta fel, továbbra is szállítani szeretné a gazdasági élet híreit a hallgatóknak. Ennek érdekében a bíróságon megtámadják a médiahatóság döntését. A Műsor-Hang Zrt. az elmúlt években többször is tulajdonost váltott, jelenleg a Hungária Értékpapír Zrt., az Alpha Befektetési Holding és a GR Group tulajdonában van.

Még van esélye az üzleti világ rádiójának

Amellett, hogy perre vitték a Médiatanács határoztatát a 105.9-re kiírt pályázat végeredményéről, még van esélyük, lévén a többi céggel ellentétben nemcsak egy frekvenciatenderen indultak: pályáztak még a Tilos Rádió által használt 90.3 MHz-re és a Mária Rádió által használt 94.2-re is: előbbinél egyedül van versenyben a Gazdasági Rádió, a Mária-frekvencián pedig a keresztény adóval és egy Crossborder Film Kft. nevű, a médiapiacon eddig ismeretlen céggel szemben indultak el. A kettő közül egyik pályázatnak sincs még végeredménye.

A budapesti 105.9-re kiírt körzeti, közösségi rádiós frekvenciáért egyébként üzleti, gasztronómiai, vagy gyerekműsort sugárzó tematikában lehetett indulni.

A budapesti közösségi frekvenciapályázatok során felmerült problémákról itt olvashatnak további részleteket.

(forrás: VS.hu/RADIOSITE.HU)