ImageBíróságon támadta meg a Magyar Rádió a médiahatóság január végi döntését, amely szerint az MR2-Petõfi adó nem biztosítja a mûsorszámok és a nézetek sokszínûségének megjelenítését.

 

 
 
A közrádió vezetése arra hivatkozva kérte a határozat megsemmisítését, hogy a közrádió összes, bárki által fogható csatornája együttesen felel meg ezeknek a kritériumoknak, márpedig a médiatörvény az intézményektõl, nem pedig azok egyes adóitól várja el a sokszínûség követelményének megfelelést – tudta meg a rádió menedzsmentjének egyik tagjától vasárnap az MTI. A menedzsment emellett végrehajthatatlannak tartja az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) határozatát, mivel nem jelöli meg, mit és mikortól kellene tennie a rádiónak.

A közrádió tavaly nyár óta új mûsorstruktúrával jelentkezõ – és sajtóhírek szerint ezzel jelentõs hallgatottság-növekedést elérõ – Petõfi adója ellen már õsszel kritikákat fogalmaztak meg az ORTT egyes tagjai, mondván, az adó csak a huszonéves és harmincas korosztálynak szól.

A médiahatóság január 30-án elfogadott határozata kimondta: „a mûsorszolgáltató nem tesz eleget a médiatörvényben a közszolgálati mûsorszolgáltatók számára elõírt alapelvi követelményeknek”, mivel „nem biztosítja a kisebbségi álláspontoknak a megjelenítését, nem gondoskodik a mûsorszámok változatosságával a hallgatók széles köre érdeklõdésének színvonalas kielégítésérõl”.

A közszolgálati rádió akkor úgy kommentálta a döntést: örömmel fogadja az ORTT párbeszédre szóló felhívását, s már akkor kérte: a médiahatóság nevesítse, véleménye szerint az MR2-Petõfi Rádió mûsorszolgáltatása mely hatályos jogszabály, mely pontját sérti.

 
(forrás: MTI)