ImageA Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) várhatóan 2008 tavaszán írja ki a digitális földfelszíni televíziózás és rádiózás beindításához szükséges pályázatokat, mondta a hatóság pécsi sajtótájékoztatóján Márton György szóvivõ. Az Országgyûlés hétfõn módosította a digitális televíziózásról szóló törvényt és eszerint az NHH-nak 2008. december 31-ig kell kiírnia a pályázatokat.

A törvény alapján a pályázatok nyertesei 12 évre szóló, egyszer 5 évvel meghosszabbítható üzemeltetési jogosultságot nyerhetnek majd el. Az NHH két pályázatot ír majd ki, az egyik pályázat öt digitális televízió mûsorszóró hálózat (multiplex) üzemeltetési jogosultságának megszerzésére, a másik pedig egy a VHF sávban mûködõ digitális rádió mûsorszóró hálózat üzemeltetési jogosultságára vonatkozik.

A sajtótájékoztatón Petres István, az NHH Pécsett mûködõ elõfizetõi szerzõdések felügyeleti igazgatóságának vezetõje elmondta, hogy a hatóság az idei és az elmúlt év vizsgálatai során számos hiányosságot és jelentõs jogszerûtlenséget tárt fel a szolgáltatók egyedi elõfizetõi szerzõdéseiben. Az NHH ezért felhívta a szolgáltatókat, hogy pótolják a hiányosságokat és szüntessék meg a jogszerûtlen feltételeket. A felhívások végrehajtásának ellenõrzését az igazgatóság a közelmúltban megkezdte. Az igazgató hozzátette, hogy az elõfizetõi szerzõdések ellenõrzése 2008-ban is kiemelt figyelmet kap a hatóság munkája során. Dömötörné dr. Ács Katalin, az NHH fõigazgató-helyettese hozzátette, hogy a hatóság 2008-ban a szolgáltatók általános szerzõdési feltételeiben piacfelügyeleti eljárás keretében fogja vizsgálni a hûségszerzõdések szabályozását.

Ehhez csatlakozva, Takács Péter, a Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselõje (HFJK) elmondta, hogy mielõbb megoldást keres a fogyasztók nagy csoportjait érintõ problémák kezelésére, így olyan együttmûködési megállapodások aláírását tervezi a szolgáltatókkal, amelyek megoldást jelenthetnek a garantált sávszélesség, a hûségnyilatkozatok és a hangszerzõdések ma még fennálló problémáira. Reményei szerint így a közeljövõben a szerzõdések a mainál átláthatóbbak és a fogyasztók számára könnyebben értelmezhetõek lesznek.

Takács közölte hogy a szinte napra pontosan két éve indult, a tarifák és szolgáltatások közötti eligazodást megkönnyítõ tájékoztató portál, a www.TANTUSZ.nhh.hu, mely oldalt már több mint 5 millióan kerestek fel. Mint mondta a HFJK az elkövetkezõkben a portál korszerûsítésén és kibõvítésén fog dolgozni, hogy az még több területen jelentsen támogatást a fogyasztók számára.

(forrás: NHH)