ImageA közrádió adói közül az MR1-Kossuth Rádió közvetíti élõben a pekingi olimpiai játékokat. A Budapest és Peking közötti 6 órás idõeltolódást figyelembe véve a közvetítések általában hajnali 3-kor kezdõdnek és délután 5 órakor fejezõdnek majd be – írja az MR1.

 

 

Az élõ közvetítések mellett az MR1 minden órában rendszeresen jelentkezik a hírek után olimpiai összefoglalókkal, és naponta 12:30 és 13:00, 18:05 és 19:00 és 22:20 és 23:00 között sugároz hosszabb napi összefoglalót. Szombat-vasárnap ezt 17:50-18:00, 19:05-19:25 és 22.20-23.00 között kerül adásba.

„Az olimpiai közvetítéseink alapelve, hogy számoljunk be minden magyar sportoló eredményérõl, közvetítsük a magyar versenyzõk mérkõzéseit, a nemzetközileg fontos eseményeket és a közvetítés mellett készítsünk interjúkat, riportokat az olimpia színhelyérõl”, mondta Merza Jenõ, az MR1-Kossuth Rádió fõszerkesztõ-helyettese. Az MR a Európai Mûsorszóró Szövetségen (EBU) keresztül szerezte meg a kizárólagos magyarországi rádiós közvetítési jogokat, mely az elsõ közlés és megszólaltatás lehetõségét biztosítja. Hasonló jogot Magyarországon az MTV szerzett meg a televíziós közvetítésekre.

A pekingi olimpiáról közvetítõ csapat tagjai között találhatjuk meg többek között Novotny Zoltánt, aki 1968 óta minden nyári olimpiáról közvetített, így most a 11. nyári olimpiájára készül, Lantos Gábor szerkesztõségvezetõt, aki negyedszer közvetít ötkarikás játékokról, és Hajdu. B. Istvánt, az ismert sportriportert, aki Atlantában, Sydney-ben és Athénban is a tévés közvetítõ gárda tagja volt. A közvetítõ csapat tagja lesz még a Sportszerkesztõség munkatársai közül az egykori válogatott kerékpárversenyzõ, Sipos János, aki harmadik olimpiájáról közvetít, valamint  Virányi Zsolt és Kalapos Mihály. Ugyancsak a pekingi utazó csapat tagja Petur András és M. Dénes Tamás, aki angol, német, olasz és francia nyelvbõl felsõfokú vizsgával rendelkezve sztárinterjúkat is készít majd a kínai fõvárosban.

Az MR1-Kossuth Rádió fõszerkesztõ-helyettesére, Merza Jenõre rengeteg koordinációs feladat vár, míg az évek óta Pekingben élõ és dolgozó Trebitsch Péter hely- és kínai nyelvismeretével segíti a stáb munkáját. Ahhoz pedig, hogy a magyarországi hallgatók a lehetõ legjobb hangminõségben élvezhessék a közvetítéseket, Sütõ László, Orosz Péter és Kovács István hangmérnökök járulnak hozzá – 1996 óta valamennyien tagjai voltak az atlantai, a sydneyi és az athéni olimpiáról közvetítõ rádiós csapatnak.

Az MR1-Kossuth Rádió külön olimpiai webloldalt indít, melyen a magyar vonatkozású híreket, szöveges és hangzó anyagokat folyamatosan közzéteszi a két szerkesztõ, Réti József és Vándor Éva. Ezen az oldalon keresztül minden éremszerzésünk, sikerünk közvetítése visszahallgató lesz.

Pekingben a Nemzetközi Média Központban az MR saját stúdiót épít, amely rugalmas mûsorkészítési környezetet biztosít.

(forrás: MR1)