ImageMegújult tartalommal, MR6 néven jelentkeznek októbertõl a Magyar Rádió vidéki stúdiói. A korábbi országos fõadókról több tradicionális mûsor átkerül a regionális adásokba.
 
A Magyar Rádió Zrt. vidéki stúdiói jövõ hétfõtõl megújult tartalommal, új arculattal és új néven jelentkeznek: az MR6 – A régió rádiója Gyõrbõl, Pécsrõl, Szegedrõl, Miskolcról és Debrecenbõl jelentkezik október 1-jén reggel hat órakor – jelentette be szerdán Debrecenben Szomráky Béla, a Magyar Rádió Zrt. Regionális, Nemzetiségi és Külföldre Irányuló Adások Fõszerkesztõségének vezetõje.
 

Naponta hat óra saját tartalom

A regionális stúdiók az öt központból reggel hat órától délig jelentkeznek saját tartalommal, délután pedig a Petõfi Rádió adását sugározzák. Lovász Attila fõszerkesztõ-helyettes, a régiórádió vezetõje jelentõs változásnak nevezte, hogy a regionális stúdiók visszakapják mûsorkészítési önállóságukat.

A hazai közszolgálati rádiózás – ellentétben a környezõ országok gyakorlatával – elsõsorban a városi hallgatóknak szól. Kivéve a nyíregyházi adáskörzetet, ahol középhullámon adnak, ezért ott a legkisebb falvakat is el tudják érni. Lovász Attila szavai szerint a debreceni központú észak-alföldi regionális adásoknak nemcsak múltja, hanem jövõje van.

Nem egyfajta piedesztálról kíván szólni az emberekhez, hanem helyben róluk készül a mûsor, és hozzájuk is szól. Eddig a reggeli órákban három órán át sugároztak a regionális rádiók. Ez bõvül most ki további három órával, vagyis 6 és 12 óra között önálló tartalmat sugároznak a regionális stúdiók, amelyek együttmûködnek egymással és anyagokat is cserélnek. Több tradicionális mûsor a korábbi országos fõadókról átkerül a regionális mûsorokba.

Bõvítenék a régiórádiók önálló mûsorait

Példaként említette a Ki nyer ma? címû, 38 évvel ezelõtt indított zenei mûsort, amely ezentúl a regionális csatornákon 11.50 órától lesz majd hallható. Az elsõ vidéki adás Debrecenbõl a Lucullus étterembõl jövõ héten kedden lesz, s ezentúl minden kedden onnan jelentkezik majd. Lovász Attila szólt arról is, hogy januártól a rádió költségvetésének függvényében bõvítik a régiórádiók önálló mûsorát a délutáni órákban is.

Gyarmati Péter, az észak-alföldi régiórádió stúdióvezetõje elmondta: az MR6 adása térségükben Debrecenben a 91.4 megaherzen, Szolnok térségében a 101.2 megahertzen, Nyíregyháza térségében pedig az 1251 kilohertzen fogható.

Szomráky Béla fõszerkesztõ reményét fejezte ki, hogy belátható idõn belül elkészül az új médiatörvény, s az abban rögzített normatív finanszírozás megoldja majd a közrádió és a köztelevízió anyagi problémáit.

 
 
Az MR6-Régió Rádiók frekvenciái:
 
gyõri stúdió: 
Gyõr – 1350 kHz
Mosonmagyaróvár – 1116 kHz
Szombathely – 1251 kHz

miskolci stúdió:
Miskolc – 102.3 MHz
Miskolc – 1116 kHz

 
debreceni stúdió:
Debrecen – 91.4 MHz
Szolnok – 101.2 MHz
Nyíregyháza – 1251 kHz
 
pécsi stúdió: 
Pécs – 101.7 MHz

szegedi stúdió:
Szeged – 93.1 MHz

(forrás: MTI – Radioweb összeállítás)