Három budapesti és két vidéki frekvencia pályáztatása indult meg. Egy budapesti kereskedelmi és két közösségi frekvencia, valamint egy pécsi és egy győri kereskedelmi rádiós frekvencia pályáztatását kezdte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A felhívástervezetek a testület honlapján olvashatók.

A médiatanács pályázattervezetében – amelyen még módosíthat a testület – a jelenleg az InfoRádió által használt 95.8 MHz-es budapesti körzeti kereskedelmi frekvencia 77 millió 21 ezer forint plusz áfa éves médiaszolgáltatási alapdíjjal szerepel. A frekvencia 2,6 millió emberhez jut el. A tervezet szerint a pályázatokat – a korábban meghirdetett budapesti kereskedelmi frekvenciákkal, vagyis a 89.5, a 95.3, valamint a 103.9 MHz-es kereskedelmi csatornák pályázataival megegyező értékelési szempontok alapján bírálja el a testület.

Az NMHH szóvivői irodájának tájékoztatása szerint a frekvenciapályázat tervezetéről április 17-én tart közmeghallgatást a médiatanács.

A médiatanács szintén pályázattervezetet tett közzé az 1,85 millió embert elérő budapesti 88.1 MHz-es közösségi frekvenciára, és ugyancsak közösségi frekvenciaként van feltüntetve egy másik tervezetben a 926 ezer embert elérő budapesti 98.0 MHz-es frekvencia (itt jelenleg a Civil Rádió működik).

E két frekvenciára pályázóknak speciális karakterisztikájú műsort kell vállalniuk, és a közösségi médiaszolgáltatóknak nem kell médiaszolgáltatási díjat fizetniük.

A győri 96.4 MHz-es kereskedelmi frekvencia – amely 113 ezer emberhez jut el – pályázattervezetében 3 millió 138 ezer forint plusz áfa éves médiaszolgáltatási alapdíjjal szerepel, míg a pécsi, 90.6 MHz-es, 91 ezer emberhez eljutó kereskedelmi frekvencia éves alapdíja 2 millió 265 ezer forint.

A pályázattervezetek közzététele után a médiatanács közmeghallgatást tart, amelyen minden érintett elmondhatja véleményét. A pályázatokat ez után véglegesíti a testület.

(MTI)