Nyilvános konzultációra bocsátotta a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) a digitális átállást megalapozó, országos földfelszíni televízió- és rádió mûsorszóró pályázatok kiírási dokumentációját.
 

A konzultációra bocsátott pályázati kiírás szerint a földfelszíni televíziós mûsorszórásnak (Digital Video Broadcasting Terrestrial – DVB-T) három multiplexen 2008-ban kell beindulnia, és e három multiplex közül a másodikon mobiltévé (Digital Video Broadcasting Handheld – DVB-H) szolgáltatást is nyújthat a nyertes pályázó. A rádiós multiplexen (Terrestrial Digital Audio Broadcasting – T-DAB) szintén jövõre kell megkezdeni a mûsorszórást. A pályáztatásra kerülõ további két televíziós multiplexen a mûsorszórás a jelenlegi analóg földfelszíni országos mûsorszórás leállítása után indulhat be. Az Európai Unióban – és így Magyarországon is – a földfelszíni analóg mûsorszórást legkésõbb 2011. december 31-én a digitálisnak kell felváltania.

12+5 évre szóló üzemletetési jogosultság

A mûsorterjesztésrõl és a digitális átállás szabályairól szóló törvény értelmében a Nemzeti Hírközlési Hatóságnak (NHH) a konzultációt követõen, legkésõbb októberig 31-ig kell a végleges pályázatokat megjelentetnie. Az NHH két pályázatot ír majd ki, az egyik pályázat öt digitális televízió mûsorszóró hálózat (multiplex) üzemeltetési jogosultságának megszerzésére, a másik pedig egy, a VHF sávban mûködõ digitális rádió mûsorszóró hálózat üzemeltetési jogosultságára vonatkozik. A pályázatok eredményhirdetése 2008 elején várható, a digitális földfelszíni mûsorszórás már jövõre elindulhat Magyarországon. A törvény alapján a pályázatok nyertesei tizenkét évre szóló, egyszer öt évvel meghosszabbítható üzemeltetési jogosultságot nyerhetnek majd el.

A televíziós multiplexeknek a hálózatok teljes kiépítése után a lakosság 94 százalékát, a rádiósnak pedig a lakosság 85 százalékát kell elérnie. A 2006-ban Genfben 101 ország részvételével megtartott Körzeti Rádiótávközlési Értekezlet eredményeként Magyarországnak a digitális átállás során összesen nyolc televíziós és három rádiós multiplex áll rendelkezésére. A mostani pályázat után fennmaradó három televíziós és két rádiós multiplex hasznosításáról a késõbbiek során születik döntés.

Vételi lehetõségek az átállás elõtt

Az NHH júniusi lakossági felmérése szerint jelenleg a magyarországi háztartások 99 százaléka rendelkezik televízióval, a háztartások fele legalább kettõvel. A háztartások 23 százaléka kizárólag (analóg) földfelszíni vétellel rendelkezik (ezt a technológiát összességében 31 százalék használja).

2007 tavaszán a háztartások 61,3 százaléka kábeltelevízió-elõfizetõ volt, és az elmúlt évben jelentõs növekedés után már mintegy 450 ezer háztartásban volt elõfizetéses mûholdas szolgáltatás. Az elmúlt években az egyedi parabolás, illetve a legfeljebb tetõ- vagy szobaantennás háztartások száma erõteljesen csökkent. Ezeket a platformokat 60, illetve 180 ezer háztartás hagyta el az elmúlt két évben, de még így is csaknem egymillió magyarországi háztartásban csak ezeken módokon lehet venni a tévémûsorokat.

 
 
(forrás: e-MaSa)