Elbukta váci frekvenciáját a Mária Rádió, 1 millióra büntették a Class FM-et. Az NMHH heti döntései. 

A gyermekeknek nem való médiatartalmak jogsértő kategorizálása miatt a Médiatanács egy országos rádióműsor szolgáltatóját elmarasztalta, és eljárást indított egy körzeti rádióval szemben is. A testület eheti ülésén – egyéb döntések mellett – közzétett egy felhívást négy kisközösségi rádiós telephelyre, valamint egy váci frekvencián nyertesnek nyilvánította a Dunakanyar Rádió üzemeltetőjének ajánlatát.

Hibás korhatár-besorolási gyakorlatok miatti eljárások
A Class FM „Morning Show” című reggeli műsorának tavaly december 30-ai és január 4-ei adásának hibás korhatár-besorolása miatt a Médiatanács összesen 1 millió forint bírságot szabott ki a rádió szolgáltatójára. Itt a médiaszolgáltatónak szintén 16-os kategóriát kellett volna alkalmaznia a 12-es helyett, és 21 óra után közzétennie ezeket a műsorokat. A decemberi műsorszámban a szexualitással foglalkozó részletek a témát nyersen, közönségesen, érzelemmentesen állították be, illetve egy családi tragédiát morbid humorral kommentáltak. Az érintett januári műsorszámban egy játszóházi tömegverekedést a műsorvezetők nem ítélték el egyértelműen, amivel káros magatartásmintát sugalltak, elfogadottként mutatták be a konfliktusok erőszakos megoldási módját, emellett a csak a szexualitásra épülő, érzelemmentes kapcsolatokat ellenpontozás nélkül, trágár nyelvezettel mutatták be. A kifogásolható részek a gyerekek fejlődési szintjének nem megfelelően szóltak a kényes témákról, ráadásul mindkét adás tartalmát célzottan, szerkesztve tették közzé.
A Médiatanács hatósági eljárást indít a Sláger FM „Helló, Sláger!” című műsorának január 5-ei, 7-ei és 18-ai adásainak korhatár-besorolása miatt. A műsorszámok előtt nem tettek közzé korhatár-minősítést, tehát ez alapján a kisgyerekek számára is megfelelő témákról kellett volna szólnia a beszélgetéseknek. Ehelyett azonban vélhetően a 12 éven aluliak nem ajánlott kategóriába tartozott a műsor, mivel olyan szexuális utalások hangzottak el, amelyeket csak az érettebb korosztályok tagjai tudnak megfelelően feldolgozni.
Rádiós frekvenciákkal kapcsolatos döntések
Egy pályázati felhívást véglegesített a héten a Médiatanács, amely a balkányi, a karcagi, a tiszavasvári és a kiskunfélegyházi telephelyű, egy kilométeres sugarú rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek elvi hasznosítását célozza. A tervezet szövegére tett észrevételek megfontolása után a Médiatanács enyhítette a pályázók számára előírt, saját készítésű műsorszámok közzétételére vonatkozó előírásokat, emellett a kifejezetten a választott célcsoportnak szóló műsoridő kötelező arányát 67 százalékról 60 százalékra mérsékelte. A felhívás napokon belül olvasható lesz az NMHH honlapján, az ajánlatokat a közzétételtől számított 60. napon lehet majd benyújtani.
A Vác 94,1 MHz helyi rádiós frekvencia közösségi jellegű hasznosítására kiírt pályázati eljárásban a Médiatanács döntése alapján a benyújtott és nyilvántartásba vett két ajánlat közül a Mária Rádió Írisz műsortervével pályázó Magyar Múzsa Kft.-vel szemben a helyi közéleti műsorokat előtérbe helyező World Média Kft.-t nyilvánította nyertessé, így a Dunakanyar Rádiója szólhat majd a frekvencián.
 
A Médiatanács helyt adott a Nap Rádió szolgáltatójának, a Pannon-Sopron Kft. kérelmének, amely a 94,1 MHz-en működő helyi adó nevét Sopron Rádióra kívánja változtatni. A városnév használatához a polgármester előzetesen hozzájárult.

(RADIOSITE.HU)