Bár rádiózásról hallva, nem épp a szem jut elõször az eszünkbe, az adások vizualizálása mégis forró téma a kutatók között. A Fraunhofer Intézetnek köszönhetõen ezentúl nézni is lehet a rádiót.
 

Szuper ez a zene! De ki is énekli? Jó lenne megszerezni, na de melyik CD-n van rajta? Kinek ne jutottak volna már az eszébe hasonló gondolatok, miközben buszon, villamoson hallgatta mobiltelefonja rádióját. Nos, hamarosan elég egy rövid pillantás a mobil kijelzõjére, s máris megvan a válasz: képek formájában jelennek meg a dallal kapcsolatos fontos információk, a CD-borító, az énekesnõ koncertfelvétele, sõt, a filmzenéknél még a film néhány kockája is feltûnik. A rádión sugárzott zene vizualizálásával kapcsolatban persze voltak már ígéretes próbálkozások (például a Nokiánál), azonban az átütõ siker valamiért elmaradt. Talán most ez is megváltozik, a Fraunhofer és a Heinrich-Hertz Intézet kutatásainak köszönhetõen. A szakemberek új audioszolgáltatásánál ugyanis a hang és a kép együttesen csupán az egynegyedét veszi igénybe a hagyományos rádióadás sávszélességének, és ezzel természetesen az átvitel költsége is csökken.
Image

láthatóvá tett rádiómûsor
Ehhez mindenekelõtt tömöríteniük kellett a hangjelet. A hagyományos DAB-formátum helyett a High-Efficiency Advances Audio Coding HE-AAC rádióformátumot használják, amelyet a Fraunhofer Intézetben fejlesztettek ki. Ezzel sikerült a negyedére csökkenteni a hang sávszélességét. A képek helytakarékos elküldéséhez persze a képeket is tömöríteni kell. Ehhez azt a technikát vették alapul, amelyet a mobilon történõ televíziózásnál is használnak. Ezúttal persze arról van szó, hogyan tudják hatékonyan tömöríteni az állóképeket. Ehhez a jelenleg leghatékonyabb videokódolási eljárást, a H.264/AVC-t használják, amelynek kifejlesztésében és szabványosításában éppen a HHI kutatói vállaltak oroszlánrészt.

Küszöbön tehát a vizuális rádió mobilokban történõ elterjedése, mi több, a kutatók szerint hamarosan a hagyományos rádióknál is megjelennek majd a „tévésített” modellek.

(forrás: techline.hu)