Hálózatba kapcsolódásnak minősül, a Médiatanács büntet. 

Hálózatba kapcsolódásnak minősül, ha egy televíziós műsor alatt rádió adása szól – állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa helyi rádiók hatósági ellenőrzése kapcsán.
A közösségi rádiók hatósági ellenőrzése alapján a miskolci székhelyű Szent István Rádió 95,1 szolgáltatójára 175 ezer forint bírságot szabott ki a testület, mert kevesebb magyar zenét, helyi közéleti műsort és több ismétlést tett közzé a szerződésében vállaltakhoz, illetve a törvényi előírásokhoz képest. A budapesti Rádió Q szintén kevesebb közéleti, közszolgálati, kisebbségi, hírműsort, szöveges műsorszámot és a vállalt arculatának megfelelő műsorszámot, valamint több ismétlést tett közzé, mint ami a szerződésében szerepel, illetve a törvény közösségi rádiókra vonatkozó rendelkezése megszab, ezért 60 ezer forint bírságot kell fizetnie.
A gádorosi Progádor TV a képújság műsora alatt május 25-én engedély nélkül vette át a Petőfi Rádió adását, az Őcsény TV pedig szintén a képújság műsora alatt március 25-én a szekszárdi Rádió Antritt műsorát, ezért a Médiatanács a televíziók szolgáltatóit 20-20 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte. A rádióműsor átvétele ugyanis két médiaszolgáltató hálózatba kapcsolódásának minősül, ami a Médiatanács előzetes jóváhagyását igényli.
Az érintett rádióknak nem volt tudomásuk a műsoraik átvételéről, ezért náluk nem állapítottak meg jogsértést. A Médiatanács szankciói a szolgáltatók jövőbeni jogkövető magatartásának ösztönzését szolgálják, és a jogkövetkezmény típusát és mértékét minden esetben a fokozatosság és arányosság elve alapján, a konkrét ügy összes körülményére tekintettel határozza meg.
A vidéki kisközösségi rádiós pályázaton a karcagi és kiskunfélegyházi lehetőségre beadott mindkét ajánlatot alakilag érvényesnek ítélte a Médiatanács.
Rádiós pályázati felhívások tervezeteit fogadta el a Médiatanács a Békéscsaba 88.9 MHz, a Győr 103.1 MHz és a Szombathely 88.4 MHz médiaszolgáltatási lehetőségekre. A dokumentumok csütörtöktől a testület honlapján is olvashatók. 
A Médiatanács azért döntött a pályáztatás előkészítéséről, mert az érintett helyi frekvenciákon jelenleg üzemelő Rádió 1 Start, Ozone FM, illetve Nyugat Rádió szolgáltatások jogosultságai jövőre lejárnak.


(RADIOSITE.HU)