Megszüntették a csatorna gyöngyösi, debreceni és kecskeméti médiaszolgáltatási szerződését.  A Médiatanács ismét napirendjére vette a Klubrádió gyöngyösi, kecskeméti és debreceni frekvenciájának ügyét – áll a hatóság közleményében. Erre azért volt szükség, mert a Klubrádiót üzemeltető üzleti vállalkozás tulajdonosa a gyöngyösi frekvencia után egy éve, a kecskeméti és debreceni hullámsávok után pedig több mint egy éve nem fizeti meg a szerződésében vállalt díjat.

Mint írják, a Médiatanács a több mint egy éve húzódó, megoldáskereső eljárás során folyamatosan partnerként tekintett a Klubrádió tulajdonosára annak érdekében, hogy az általa felhalmozott díjtartozás miatti jogsértő állapot mihamarabb megnyugtató jogállami megoldást nyerjen.
A Klubrádiót működtető üzleti vállalkozás tulajdonosa számára a testület először a kecskeméti és a debreceni frekvenciák tekintetében biztosított jelentős, összesen több mint 12 millió forintos éves díjkedvezményt. A Klubrádió kecskeméti frekvenciájáért fizetendő éves díjat a Médiatanács 11 millióról 3 millió forintra, míg debreceni frekvenciája díját 8,5 millióról 4,1 millió forintra csökkentette. A médiavállalkozó azonban jelentősen csökkentett díjat sem fizette meg.
A Médiatanács a Klubrádió vidéki adóinak megmaradása érdekében jóhiszeműen egy mentőcsomagot is kidolgozott, és lehetővé tette, hogy a médiatulajdonos részletekben törlessze a frekvenciahasználat után felhalmozódó egyre tetemesebb díjhátralékát. A Klubrádiót üzemeltető médiavállalkozó elfogadta a segítséget, de már az első részletek kiegyenlítésével is adós maradt, és azóta sem fizetett – áll a közleményben.
A Klubrádió tulajdonosa a debreceni, kecskeméti, illetve gyöngyösi frekvenciái után mára összesen több mint 8,5 millió forintos tartozást halmozott fel, miközben a vállalkozó a mai napig zavartalanul használja mindhárom állami tulajdonban lévő vidéki hullámsávot. A Médiatanács mindvégig bízott abban, hogy a médiavállalkozó él a testület által felajánlott mentőcsomaggal, eleget tesz jogállami kötelezettségének, törleszti köztartozásait és tovább működteti a Klubrádió vidéki frekvenciáit.
A testület mai ülésén sajnálattal vette tudomásul, hogy a Klubrádió tulajdonosa továbbra sem kíván élni a felkínált mentőcsomaggal, azaz saját maga kívánja abbahagyni a rádiózást a vidéki frekvenciákon.
A Médiatanács mérlegelte a kialakult helyzetet és megállapította, hogy noha minden lehetséges jogállami eszközt felhasznált a Klubrádió vidéki adóinak megmentése érdekében, a médiavállalkozó láthatólag mégsem érdekelt a rádiók további működtetésében.
A Médiatanács megállapította azt is, hogy a rádióadók megmentése érdekében nem áll rendelkezésére több jogállami eszköz, és minden ez irányú további próbálkozása súlyosan sértené a rádiós piac etikusan működő szereplőinek érdekeit, a diszkriminációmentesség és az esélyegyenlőség elvét.
A testület ezért a több mint egyéves megoldáskereső eljárása lezárásaként kénytelen volt tudomásul venni, hogy a Klubrádiót működtető üzleti vállalkozás tulajdonosa folytatólagos szerződésszegő magatartásával felmondottnak tekinti műsorszórási jogosultságát, így a rádió gyöngyösi, kecskeméti és debreceni frekvenciajogosultságát megszüntető döntését határozatba foglalta – fogalmaz a közlemény.

Tavaly ősszel a csatorna tatabányai és esztergomi engedélyét is elvették, a budapesti frekvencia sorsa pedig már hónapok óta kérdéses.

(RADIOSITE.HU)