Elvehetik a frekvenciajogosultságot, ha nem fizetnek 200 millió forintot hétfőn éjfélig. Hétfő délután közleményben reagált a Médiatanács a NeoFM sajtótájékoztatóján elhangzottakra, melyen bejelentették: újabb fizetési haladékot kér a rádió a hatóságtól. A hatóság közleménye alapján nem engednek, vagy fizet a rádió ma éjfélig, vagy ugorhat a jogosultság.

Közleményük alapán a Médiatanács bízik abban, hogy a NeoFM-et működtető cég tulajdonosainak mai nyilatkozata nem azt jelenti, hogy a tulajdonosok saját korábbi ígéreteikhez sem kívánják tartani magukat, és ezekkel szembehelyezkedve már egyetlen forint tartozást sem kívánnak törleszteni.

„Az NeoFM tulajdonosai által felajánlott váltó elfogadásának jogi és gyakorlati akadálya is van, ezért a hatóság számára az nem más, mint egy darab papír, hiszen azt a Médiatanács hatósági jogkörében eljárva a hatályos jogszabályok alapján nem tudja elfogadni. Az ígérvény elfogadása praktikus akadályokba is ütközik, hiszen ez olyan lenne, mintha valaki a gázszámláját egy darab cetlivel szeretné kiegyenlíteni, amire azt írja, hogy „váltó”.” – írják.

A Médiatanács álláspontja szerint ha az üzleti vállalkozás vezetői által felkínált papír mögött valódi fedezet van, akkor a tulajdonosoknak lehetőségük van annak beváltására, azaz a Médiatanácsnak felajánlott papírdarabot maguk tudják készpénzzé tenni. Azt állítják, ez esetben ma éjfélig bőven van lehetőségük a korábban vállalt 200 milliós tartozás teljes rendezésére.

Közleményük úgy fogalmaz: „A Neo FM legújabb beadványa sajnálatos módon azonban egyre valószínűbbé teszi, hogy az üzleti vállalkozásként működő kereskedelmi rádió vezetése nem akar élni a Médiatanács által felajánlott mentőcsomaggal, és be kívánja zárni a rádiót. Erre utal a tulajdonosok csődről szóló mai bejelentése is, ami azt valószínűsíti, hogy nem tudnak és nem is akarnak fizetni hitelezőiknek.”

A Médiatanács az elmúlt egy évben számos alkalommal adott lehetőséget arra, hogy a Neo FM tulajdonosai könnyített fizetési feltételekkel rendezzék tartozásaikat, sőt egy alkalommal a rádió díjcsökkentést is kapott. Legutóbb a Médiatanács mentőcsomagot dolgozott ki a Neo FM megmaradásáért, amelyben egyedülállóan hosszú lejáratú törlesztést és egy 40 millió forintos mentőövet is felajánlott – írják.

A Médiatanács sajnálatosnak tartaná, ha a tulajdonosok nem élnének a számukra biztosított lehetőségekkel.

(RADIOSITE.HU)