ImageAz olimpia alatt folytatandó kampányra hivatkozva keresett sürgõsen médiaügynökséget a Magyar Rádió (MR), ám az egyetlen indulóval csak az olimpia végén írták alá a szerzõdést. A közrádió felveszi azt a többmilliárdos hitelt is, amit eredetileg a digitális mûsorszóró hálózat kiépítése miatt kért, noha ezt a feladatot nem kapta meg – írja a Kreatív Online.

 

 

Az Állami Számvevõszékhez fordult a Társaság a Közszolgáltati Rádióért (TAKRAD) a Magyar Rádiót érintõ kérdések miatt – derül ki a fõleg egykori rádiós dolgozókat tömörítõ civil egyesület keddi közleményébõl.

Az anyag azt írja, „a Magyar Rádió vezetõi a nyár folyamán visszafizetési garancia nélkül  3,2 milliárd forintért elzálogosították a rádió stúdióit a digitális rádióadó hálózat kiépítésre hivatkozva, holott az erre kiírt pályázatot az Antenna Hungária nyerte meg. Ugyancsak a Magyar Rádió vezetõi 12 000 mûsor készítésének megfelelõ összegért, 604 millió forintért kötöttek szerzõdést 2008. augusztus 22-én (!) a 2008-as nyári olimpiai játékok kampányára hivatkozva."

Olimpiai médiaügynökség az olimpia végén
Mint arról a Kreatív Online beszámolt, az MR júniusban gyorsított közbeszerzési eljáráson keresett médiaügynökséget, azzal az indoklással, hogy a közelgõ olimpia – amelyet a közrádió közvetített – elõtt már hirdetni szeretnének, amit a normális ütemû eljárás nem tenne lehetõvé. Azonban, mint arra a TAKRAD levele rámutatott, szerzõdést csak augusztus 22-én, az olimpia vége elõtt két nappal kötöttek a tender nyertesével, a Mindshare-rel, amely egyedüli indulóként jutott hozzá a két évre szóló, 600 millió forintos (200 milliónyi kültéri hirdetést és 400 milliónyi barter felületet) jelentõ megbízáshoz.

„A gyorsított eljárást azért kértük, mert elõzetes terveink szerint már az olimpiára is szerettük volna használni a kampányt, de sajnos az eljárás elhúzódott. Természetesen nem kizárólag az olimpiát szándékoztuk két éven át  kommunikálni" – kommentálta röviden a Kreatív Online kérdésére a tender kimenetelét Borbély Urquhart Julianna, az MR kommunikációs vezetõje.

Hálózatépítés helyett a likviditás biztosítására megy a pénz
A TAKRAD-nak az is szemet szúrt, hogy az MR annak ellenére aláírta a közbeszerzési eljáráson kiválasztott CIB Bankkal egy 3,2 milliárd forintról szóló hitelszerzõdést, hogy annak szükségességét eredetileg a digitális mûsorszóró hálózat kiépítésének költségeivel indokolta. Az MR valóban indult a pályázaton, amelyen azonban az Antenna Hungária nyert.

„A Magyar Rádió zrt. vezetõi […] egyetlen belsõ fórumon sem tartottak tájékoztatót a tervezett hitelfelvétel valódi okáról. […] Mint azt Ön is tudja, a digitális mûsorszóró adóhálózat kiépítésérõl szóló pályázatot nem a Magyar Rádió Zrt., hanem az Antenna Hungária Rt. nyerte meg. Társaságunk álláspontja szerint ezért a közbeszerzési pályázatban megjelölt hitelfelvételi cél okafogyottá vált."

"Tudomásunk szerint ennek a hitelnek a felhasználásával történt a Magyar Rádió Zrt.-ben a 2008. évi bérköltség növelése és számos olyan – a vezetõség részérõl eddig a nyilvánosság számára nem részletezett – beruházás, fejlesztés, felújítás, amelynek semmi köze sincs a digitális adóhálózat kiépítéséhez. […] A hitel fedezete a Magyar Rádió zrt. Bródy Sándor utcai épülete. Eddig senki nem bizonyította, hogy a Magyar Rádió zrt. vissza tudja majd fizetni a hitelt és annak kamatait" – áll a TAKRAD az Állami Számvevõszék vezetõjéhez írt levelében.

Az MR válasza szerint a rádió valóban megkötötte a hitelszerzõdést, azonban abból eddig nem hívtak le pénzt. A közrádió kuratóriuma által is jóváhagyott kölcsönt„az MR általános likviditásának biztosítására, és a 2008.évi üzleti tervben foglaltak végrehajtására" tervezik felhasználni – mondta Borbély Urquhart Julianna. A hitel fedezetéül ugyanakkor valóban az MR Bródy Sándor utcai székháza szolgál.

A TAKRAD azt is kifogásolta, hogy a szerzõdés nem elérhetõ az MR honlapján: a rádió válasza szerint a közbeszerzési eljárást lezáró, a szerzõdés valamennyi fontos adatát tartalmazó szerzõdés a Közbeszerzési Értesítõben, illetve az Európai Unió Hivatalos Lapjában is megjelent.

Sértettek az MR-ért aggódók?
„Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy a Társaság a Közszolgálati Rádióért civil szervezõdés szinte kivétel nélkül olyanokat tömörít, akik az elmúlt év létszámleépítéseiben érintettek voltak, és közülük sokan jelenleg is munkajogi perben állnak az MR-rel" – fûzte hozzá leveléhez az MR kommunikációs vezetõje. „A közrádió iránti »aggódásuk« valódi motivációja ebbõl következõen lehet, hogy eltér az eredeti körlevélben megjelölt indokoktól. Az MR a törvényeknek és egyéb jogszabályoknak megfelelõen mûködik, ezért állunk elébe bármilyen ellenõrzésnek. Egyébiránt nincs olyan év, amikor – a társaság felügyelõ bizottságának folyamatos ellenõrzésén kívül – ne lenne egy vagy több olyan állami szerv (pl. APEH, ÁSZ, OMMF, KEHI, stb.) is, amely ne ellenõrizné az MR mûködését."

(forrás: Kreatív Online)