Előírja a hazai zene minimális arányát a rádiókban a szlovák kormány is. 

Szabályozni készül a szlovákiai rádiókban elhangzó hazai zene minimális arányát a pozsonyi kormány. A vonatkozó törvény módosítását közösen ismertette tegnap Robert Fico kormányfő és Marek Madaric, a kulturális tárca vezetője.
Amennyiben a vonatkozó – most tárcaközi egyeztetésre bocsátott – jogszabály annak jelenlegi formájában kerül elfogadásra, akkor a szlovákiai rádiókban sugárzott zenéből már a jövő évtől legalább 20, 2017-től pedig legkevesebb 25 százalékot kell kitennie a szlovákiai előadók arányának. A jogszabály a közszolgálati rádió adásainak esetében még szigorúbb, minimum 35 százaléknyi hazai zenével számol.
A kvóta bevezetését a hazai zenei kultúra megjelenési lehetőségeinek biztosításával, valamint annak identitáserősítő szerepével indokolta a szabályozást előkészítő kulturális minisztérium. A törvénymódosító javaslat bemutatása kapcsán kiadott közleményükben arra mutattak rá, hogy bár a múltban már több lépést is tettek annak érdekében, hogy a kereskedelmi rádiók adásaiban nagyobb arányban jelenjenek meg a hazai előadók, ezek a próbálkozások nem vezettek eredményre. Ennek bizonyítéka az is, hogy a szlovák kereskedelmi rádiókban közvetített hazai zene jelenleg is csupán az összes leközvetített zene mintegy tíz százalékát tesz ki – érvelt a szaktárca, rámutatva: a minimum arány bevezetése nem egyedülálló, hasonló szabályozás több európai uniós országban, köztük a szomszédos Magyarországon és Lengyelországban is érvényben van.

A kulturális minisztérium szerint a szabályozás alól – igény esetén – kivételt kaphatnak majd azok a speciális rádióadók, amelyek azt nem tudnák teljesíteni. Ezek sorába vélhetően a kisebbségi nyelveken sugárzó csatornák is beletartoznak majd.

(MTI)