ImageA Médiatanács elvette a Roxy Rádió mûsorszolgáltatási jogosultságát, az adó már búcsúzik a hallgatóktól. Várhatóan a budapesti Sztár FM, a miskolci Rádió Eper és a pécsi Mediterrán Rádió is hamarosan befejezi a sugárzást.

 

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a következõ határozatot hozta 2010. november 10.-én:

"A Médiatanács 602/2010. (XI. 10.) számú határozata a Roxy Rádió Kft. (Budapest 96,4 MHz) körzeti mûsorszolgáltató mûsorszolgáltatási szerzõdésének felmondása tárgyában:

A Médiatanács a Roxy Rádió Kft. (Budapest 96,4 MHz) október 29-én érkezett beadványában foglaltakat elutasítva, a mûsorszolgáltatóval kötött mûsorszolgáltatási szerzõdést annak 6.1.5. pontja megszegése miatt, a 7.4.1.8. pontjára (bankgarancia nyújtási kötelezettség megszegése) tekintettel az Rttv. 112. § (1) bekezdés f) pontja alapján azonnali hatállyal felmondja."

Ahogy már korábban is beszámoltunk róla, a budapesti 96.4 Roxy Rádió hónapok óta tartozik a Médiahatóságnak (korábbi nevén: ORTT) és azóta sem fizetett, így várható volt a mûsorszolgáltatási szerzõdés felmondása. Mivel a mûsorszolgáltatási jogosultsággal együtt a rádióengedély is megszûnik, így várhatóan pár héten belül lekapcsolják a Roxy gellért-hegyi adóját a hatóság munkatársai.

A Roxy Rádió hivatalos Facebook oldalán idõközben egy – a rádió reklámblokkjaiban is hallható – videoüzenet jelent meg, melynek szövege a következõ: "2010. december 31. – a 96.4 Roxy Rádió búcsúzik".

Nem elõször fordul elõ ilyen a hazai rádiózás történetében, nemrég a RiseFM rádióengedélyét is bevonták tulajdonosviták miatt, pár éve pedig a debreceni, miskolci, majd a nyíregyházi Gold FM mûsorszolgáltatási szerzõdését is felmondták, igaz mindhárom esetben hónapokig húzódott a tényleges lekapcsolás és hosszú ideig kalózként mûködött a rádió.

Megszûnik a miskolci Rádió Eper is (frissítve a cikk alján!)

A kisközösségi rádió anyagi problémák miatt – szintén december 31-én – befejezi a sugárzást. A 2 éve indult adó közleménye szerint "lufi cunamival" búcsúznak a hallgatóktól egy év- és adászáró buli keretein belül.

A Rádió Eper egy kisközösségi rádió volt, melynek adása a város kis területén szólt csak jó minõségben. Gyakorlatilag ez a zavaros frekvencia vezetett a megszûnésükhöz is.

Ezek (voltak) az igazi zenék?

Értesüléseink szerint ugyanezen a napon várhatóan elhallgat a budapesti Sztár FM is. Bár jelenleg erre vonatkozóan nem kaptunk megerõsítést, valószínûsíthetõ, hogy a februárig tartó mûsorszolgáltatási engedély ellenére már ez év végén megszûnik a 102.1 MHz-en fogható rádió. Erre utal a UPC kábeltelevíziós szolgáltató általános szerzõdési feltételeinek 2011. január 1-tõl hatályos módosítása is, melyben a következõ olvasható: "Tájékoztatjuk Ügyfeleinket, hogy 2011. január 1.-tõl a Sztár FM a rádió megszûnése miatt kikerül csatornakiosztásunkból."

A Sztár FM-et tavaly óta egyébként részben a kaposvári székhelyû N-Joy Média üzemelteti. A megszûnés a közelmúltban átpozicionált miskolci Sztár FM-et nem érinti.

A Mediterránnak is annyi?

Bár errõl még nem született döntés, valószínûsíthetó, hogy a – jelenleg szintén az N-Joy Média által üzemeltetett – pécsi Mediterrán Rádió is lehúzhatja a rolót, ugyanis a következõ napirendi pont jelent meg a Médiatanács weboldalán a holnapi ülésüket illetõen:

"918/2010. A Mediterrán Rádió Kft. (Pécs 101,2 MHz) részletfizetési kérelme, valamint a mûsorszolgáltatási szerzõdésének felmondása a szerzõdést biztosító bankgarancia nyújtásának elmulasztása miatt (sürgõsséggel tárgyalandó)"

Az N-Joy Média tagrádióinak száma a két rádió megszûnésével azonban nem változik, ugyanis a közelmúltban átvették a tatabányai és egri Gold FM rádiók üzemeltetését is. A 102.5 és 106.9 MHz-en fogható rádiókon ismét szól a – mûsorvezetõk személyébõl ítélve – Kaposváron készülõ mûsor, több hónap kihagyás után. Az adás az interneten is hallgatható: Eger, Tatabánya.

Ennyi nem elég

A közeljövõben egyébként még több rádió szûnhet meg, ugyanis közel száz, jelenleg is használatban lévõ "sávot" pályáztat újra jövõre a Médiatanács, és sok rádió esetében a korábbi évek szabálytalan mûködése miatt nem sok esélyük lesz újra használatba venni a frekvenciájukat.

Update: a Rádió Eper mégsem szûnik meg, ugyanis a korábbi üzemeltetõk eladták a mûsorszolgáltatásra jogosult céget, mely február 1-tõl megújult mûsorstruktúrával folytatja a rádió üzemeltetését a miskolci 92.4 MHz-es frekvencián. Az új ügyvezetõ szerint a rádió továbbra is hallgatható marad az éterben és az interneten is. (A módosítás dátuma: 2011. jan. 17.)

(Radiosite.hu)