Továbbra is a Kossuth Rádiót hallgatják a legtöbben. Szeptemberben jön a megújulás.

A nyár első hónapjában is a Kossuth Rádió volt a leghallgatottabb magyar rádió. A közszolgálati csatornát naponta átlagosan 1 millió 702 ezren, hétköznaponként pedig átlagosan 1 millió 848 ezren választották, 300-400 ezerrel többen, mint más rádiókat – tájékoztatta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kedden az MTI-t. 

Az MTVA közleménye szerint a 180 perc című műsor a reggel hat és kilenc óra közötti időszak legnépszerűbb adásának bizonyult, és hétköznaponként átlagosan 769 ezerre emelkedett a Déli Krónika hallgatottsága is, amely Magyarország legnépszerűbb rádiós hírműsora.

Másfél éves hallgatottsági rekordot állított be a Kossuth Rádió vidékmagazinja, a hajnal öt és hat óra között jelentkező Hajnal-Táj, amit átlagosan 571 ezren választottak. Ez azt jelenti, hogy a hajnalban rádiózók több mint negyven százaléka a közszolgálati adóra hangolt.

A Kossuth Rádió első féléves átlagos hallgatottsága is nőtt 2010 azonos időszakához képest. Az adót 2011. január és június között naponta átlagosan 1 millió 586 ezren választották, 26 ezerrel többen, mint a tavalyi év ezen időszakában.

A közleményből kiderül, hogy erősödött a Petőfi Rádió is. Az adó a 15-29 éves, a 18-49 éves és a teljes népesség körében is növelte hallgatottságát 2010 első félévéhez képest – olvasható a közleményben.

A Magyar Rádió Zrt. 2010 novemberében kinevezett vezetősége szerint mindez arra utal, hogy a műsorsávok fejlesztése, az elindított új műsorok és a közmédia rendszerének összehangolása erősítette a rádió piaci pozícióit.

Ősszel újrahangolnak, Schmitt Pál nélkül

Kacsa volt az eMasa portálon ma délután megjelent hír, mely szerint a szeptemberben megújuló Magyar Rádió műsorstruktúrájában mikrofon mögé ül az államfő is.

Schmitt Pál államfő részéről fel sem merült annak lehetősége, hogy a közeljövőben egy rádióműsort vezessen – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) társadalmi kapcsolatokért felelős hivatalvezetője kedden az MTI-vel. Kiss Norbert ezzel az eMasa médiaszakmai portál értesülését cáfolta.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) kiadásában megjelenő honlap kedden saját információra hivatkozva arról számolt be, hogy összeállt a Magyar Rádió új, őszi műsorstruktúrája, amelyben többek között Schmitt Pál köztársasági elnöknek is lehet saját műsora. Ebben a portál értesülései szerint az államfő sportolókkal beszélgetne.

Kiss Norbert ugyanakkor az MTI-t megkeresve úgy fogalmazott: a honlap téves információk alapján írta cikkét.

Az eMasa megkereste a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szóvivőjét is, aki – mint írják – „sem megerősíteni, sem cáfolni” nem kívánta értesüléseiket. Az MTVA ugyanakkor azt közölte a portállal, hogy a teljes műsorstruktúrát augusztus végén, szeptember elején, sajtótájékoztatón tervezik nyilvánosságra hozni.

(RADIOSITE.HU)