ImageAz Antenna Hungária (AH) eredetileg a Magyar Rádióval (MR) közösen szeretett volna indulni a digitális rádiós mûsorszórásra kiírt tenderen – mondta Such György, az MR elnöke egy lapinterjúban. A rádió vezetõje szerint azért vállalnák az üzemeltetést, hogy minél több MR-csatorna lehessen – gyõzelem esetén újabb öttel számolnak – írja a Kreatív Online.

 

 

 
„Ha a »köz« pénzt ad nekünk arra, hogy tartalmak gyártsunk, akkor nekünk kötelességünk ezeket a tartalmakat minden létezõ platformon elérhetõvé tenni azon adófizetõ polgárok számára, akik pénzébõl az állam a tevékenységünket finanszírozza” – mondta Such György, az MR elnöke a Napi Gazdaságnak adott interjújában azt magyarázva, miért indul a közszolgálati rádió a digitális mûsorszórásra kiírt tenderen. A rádió elsõ embere a multiplexrõl szóló törvényre hivatkozott, amely szerint a hálózat üzemeltetõje maga döntheti majd el, milyen adókat sugároz majd.

Such György szerint az AH eredetileg azt szerette volna, ha konzorciumban indulnak, ahol az AH a kizárólagos technológiai beszállító, a végül külön induló MR viszont gyõzelem esetén közbeszerzési eljáráson keresne partnert. Amennyiben az MR nyeri az üzemeltetést, a fejlettebbnek számító DAB+ technológiát választanák, amely minõségtõl függõen 16 országos adót tenne lehetõvé.

Ezeknek a törvény értelmében a fele közszolgálati kell, hogy legyen, így Such György a rádió gyõzelme esetén további öt MR-csatornával számol az MR1-Kossuth, az MR2-Petõfi és az MR3-Bartók mellett. (Az interjúban arról nem esik szó, hogy a Katolikus Rádió is országos közszolgálati adónak számít, így akár õk is kaphatnának egyet a nyolc helybõl.) Az MR elnöke szerint az újonnan induló csatornák nem az MR2-höz hasonló zenei adók lennének.

Such György az interjúban arról is beszélt, hogy az MR2-Petõfi bevételei a vitatott, de sikeresnek ítélt 2007 nyári arculatváltás óta 600 százalékkal nõttek – igaz, elismerten alacsony bázishoz képest. Az MR2 egyébként szerinte „kulturális áttörést” hozott, míg a szintén felfrissített MR1-Kossuth esetében megállt a korábban folyamatos lassú hallgatóvesztés.

(forrás: Kreatív Online