Döntött a Médiatanács a budapesti frekvenciákról: meglepő eredmény született.  Marad a fehérzaj: három budapesti rádiós frekvenciapályázat valamennyi pályázatát érvénytelenítette alaki okokból a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a csütörtöki ülésén, közöttük a Klubrádió és a Rádió 1 pályázatait is.

A Médiatanács Szóvivői irodája közölte: a bíróság 95.3 MHz-es frekvenciapályázattal kapcsolatos döntését alapul véve, amely szerint alakilag érvénytelen az Autórádió Kft. nyertessé nyilvánított pályázata, csütörtöki ülésén három frekvenciapályázat összes pályázatát átvizsgálta alaki szempontból.

Ennek eredményeként mind a tizenegy pályázatot érvénytelennek nyilvánította: a Budapest 92.9 MHz-es frekvenciára a Rumba Rádió Kft., a Radio Papa Kft., a Radio Code Broadcast Kft. és a Click Rádió Kft. által benyújtott pályázatokat; újra lefolytatta a Budapest 95.3 MHz-es frekvenciára a Klubrádió Zrt., a Click Rádió Kft., a Rádió1 Kft., a Rumba Rádió Kft. és az Autórádió Kft. által benyújtott pályázati dokumentumok vizsgálatát, és áttekintette a Budapest 96.4 MHz-es frekvenciára a Click Rádió Kft. és a Rumba Rádió Kft. által benyújtott pályázati anyagokat, ezeket is érvénytelenítette alaki okok miatt.

Bizonytalanná vált ezzel a Rádió 1 és a Klubrádió sorsa, előbbi már csak vidéken szól, utóbbinak pedig a 92.9 MHz-el kapcsolatos bírósági döntés maradt az utolsó esélye. A felsoroltak közül egyedül a Click Rádió Kft. maradt esélyes budapesti frekvenciajogosultság megszerzésére, ugyanis egyedüli pályázóként indultak a 95.8 MHz-es kereskedelmi frekvenciára kiírt pályázaton. Erről még nem született döntés.

Budapesten a közeljövőben új rádió ez utóbbin kívül – ha alakilag és tartalmilag is érvényes pályázatot nyújtottak be – még a 88.1 MHz-en indulhat: erre a közösségi jogosultságra egyedül a jelenleg a 95.8 MHz-en sugárzó Inforádió nyújtott be ajánlatot. Folyamatban van egy harmadik pályázat is, a szintén közösségi jogosultságként meghirdetett 98.0 MHz tenderén kizárólag a jelenleg is sugárzó Civil Rádió indult.

A Klubrádiót „hibáztatja” a hatóság

A Médiatanács Szóvivői irodájának közlése szerint a testület csütörtökön szigorúan a bírósági döntés szempontjait vette figyelembe, ami a közlemény szerint „rögzítette, hogy a pályázatoknak mely alaki kritériumoknak kell kötelező érvénnyel megfelelniük (Klub-szabály)”.

„A médiatanács kötelessége, hogy a bírósági ítéletben és annak indokolásában kimondottakhoz tartsa magát. A pályázati ajánlatok alaki érvénytelensége azt jelenti, hogy a pályázók az eljárásokból kizárásra kerültek” – közölte a hatóság. A kommüniké szerint a Médiatanács sajnálattal állapította meg, hogy az egyébként sok elemében alapos és értékes pályamunkákat készítő üzleti vállalkozások nem voltak kellő figyelemmel az alaki feltételek pontosságára és fontosságára, amelynek lényeges voltára éppen a Klubrádió indítványa hívta fel a figyelmet.

(RADIOSITE.HU)