ImageA Népszabadság értesülései szerint az ORTT az utolsó szabad fõvárosi frekvenciát a Klubrádiónak ítélte. A Magyar Katolikus Rádió lemaradt az FM frekvenciáról.

 

A korábban a Radio Deejay által használt (FM 92.9) frekvencia sorsa közvetlenül a parlamenti választások második fordulója elõtt dõlt el: az ORTT a Klubrádió pályázatát nyilvánította nyertesnek, a második helyezett pedig a Magyar Katolikus Rádió lett.

A szavazáson a Testület Fideszes és KDNP-s delegáltjai nem vettek részt, a Klubrádiót Ladvánszky György, Gyuricza Péter és Tímár János szavazatával nyilvánították nyertesnek.

A Klubrádió már rendelkezik budapesti frekvenciával, ám annak jogosultsága hamarosan lejár. A jobboldali sajtó arról ír, hogy még az új kormány (és ORTT) felállása elõtt gyorsan a 92.9-re "menekítették" a Klubrádiót, mert a jövõben pályáztatandó 5 budapesti frekvencia megszerzésére – a rádió baloldali kötõdései miatt – nem lenne esélyük, köztük az általuk jelenleg használt 95.3 MHz-re sem.

Költözik a zebra

A talk & news rádió heteken belül a gellért-hegyi telephelyre tervezett, Budapestet és kb. 30 km-es körzetét lefedõ új frekvenciára költözhet. Kérdéses a vidéki adóik sorsa, ugyanis a Klubrádió a budapesti mellett 12 vidéki, hálózatba kapcsolt helyi frekvenciával, illetve vételkörzet-bõvítéssel is rendelkezik, melyeken 20 órában a központi mûsor hallható. A 12 adó közül szinte mindet újrapályáztatja az ORTT még ebben az évben.

A tatabányai 96.7-es, valamint az esztergomi 98.1-es frekvenciát mindenképp elveszítik, amint a 92.9-re költözik a budapesti adás, ugyanis ez a két Komárom-Esztergom megyei frekvencia a fõvárosi 95.3-as hullámsáv vételkörzet-bõvítése (tehát nem hálózatos tag), melyek 24 órában ugyanazt sugározzák, amit a fõadó és egyazon jogosultság alapján üzemelnek (amirõl a Klubrádiónak le kellett mondania, hogy a 92.9-et megszerezhesse).

A költözéssel egyébként a rádió évi 40 millió forintot spórolhat, hiszen míg a 95.3 egy kereskedelmi frekvencia volt (a magas szövegarány ellenére), addig a 92.9 közmûsor-szolgáltató, tehát nincs koncessziós díja.

Megszûnhet a keresztény adó

A Magyar Katolikus Rádió lemaradt az utolsó fõvárosi frekvenciáról, hacsak a Klubrádióval mégsem köt szerzõdést az ORTT és emiatt a "második helyezett" kapja meg a frekvenciát. Korábban a rádió az országos középhullámú frekvenciáiról is lemondott, a jogosultság lejárta után nem kérték a koncesszió meghosszabbítását. Ha a másik 5 budapesti frekvencia közül nem nyeri meg egyiket sem a keresztény adó, könnyen lehet, hogy megszûnik.


(Radiosite.hu)