Tavaszi finomhangolás a közmédia rádióin. Új arculat, új műsorok – az összes csatorna érintett. Tavaszi finomhangolás a közmédia rádiócsatornáin! Március közepétől új műsorokkal, új szignálokkal és új hangzásvilággal jelentkezik a Kossuth, a Petőfi, a Bartók, a Dankó Rádió, valamint a Parlamenti közvetítések adója és a Nemzetiségi Műsorok csatornája. A megújult hangzásvilág Kovács Ákos énekes-dalszerző nevéhez fűződik, aki a felkérés nyomán 320 új zenedarabot komponált és rögzített a rádióknak. Új szlogent kap továbbá a Kossuth Rádió és a Bartók Rádió is.

A közmédia folyamatos megújításának részeként a márciusi finomhangolás az első fontos lépése a 2013-ban hangzó arculatváltáson áteső közszolgálati rádió csatornáknak. Március 15-én az “Otthon a világban” új szlogenjével jelentkezik a Kossuth Rádió, a Bartók Rádió adóazonosító szlogenje pedig a “Több, mint klasszikus”-ra változik. 

“A logotípiai megújulást vezető Vida Zoltán koncepciója számomra nagyon szimpatikus volt, ezért vállaltam el ezt a megtisztelő felkérést. A munka egy éven át zajlott, a 2084 album munkálataival és a nagykoncertekre való készüléssel párhuzamosan. Rengeteg előkészítés, egyeztetés és stúdiózás eredménye az elkészült hangzó arculati rendszer. – mondta el Kovács Ákos. “Dolgozhattam nagy vonóskarral és olyan zseniális zenészekkel is, mint Balogh Kálmán cimbalmos, Andrejszki Judit csembalójátékos, valamint Pejtsik Péter karmester és vonóshangszerelő, aki a régi zenében használatos viola da gamba nevű hangszert is megszólaltatja. A felvételek és a keverés során a legfőbb segítségem Lepés Gábor hangmérnök volt. A rendszer 22 témából és további variánsokból áll, minden egyes eleme tíz különböző hangszerelésben jelenik meg, minden adót külön megszólalás azonosít. A remek hangulatú munkálatokat werkfilm örökíti meg. Az első közönségreakciók nagyon jók, a rádiós hangmesterek is lelkesen nyilatkoztak az anyagról. Bízom benne, hogy nem csak a megrendelői előírásoknak és a rádiócsatornák igényeinek sikerült megfelelni, hanem a hallgatók is szeretettel fogadják a munka eredményét” – tette hozzá a megújult hangzásvilágért felelős zeneszerző. 

Új műsorok a Kossuth Rádióban
A Kossuth Rádió finomhangolása március 18-ától a műsorstruktúra változásával is együtt jár. A hangzásvilág megújulása mellett új műsorok és műsorelemek jelennek meg, némely műsor pedig új időpontban jelentkezik.

A 180 Perc reggeli magazinműsorban 8.30 és 9.00 között a Zöld forrás, öko témákat feldolgozó, környezetvédelemmel foglalkozó pár perces műsorblokk várja a hallgatókat. 
Hétköznaponként új műsorokkal bővül a csatorna kínálata, ilyen például a Belépő, élő kulturális magazin, mely hétköznaponként 20.11 és 21.30 között szól a hallgatókhoz. Hétvégén, szombaton pedig a Tudomány hangjai műsor jelentkezik 14.32 és 15.00 óra között. 

Bővül a Krónika és a Sportvilág adásainak száma is. A jelenlegi kínálat, hétköznaponként 10.00, 16.00 és 20.00 órakor jelentkező 10 perces adásokkal bővül. A Sportvilág – a meglévő időpontok mellett – többször, hétköznaponként 12.25-kor, hétvégén pedig 12.20-kor, 3-5 perces valamint 10 perces változattal is jelentkezik. Új időpontban, péntekenként 14.30-15.00-ig várja a rádióhallgatókat a Regényes történelem c. műsor. Az eddig hétköznap esténként kezdődő Aranyalap is új kezdéssel, szombaton és vasárnap 20.30-20.50 kerül adásba. A G7 – heti gazdasági magazin. szombatról vasárnapra kerül át, 13.00-13.30 órai időpontban. 

Új zenei sávok a Petőfi Rádióban

A zenei rádiócsatornán továbbra is az igényes zenék játsszák a főszerepet, és az új műsorok is ezekre épülnek. 
ToborZóna néven új zenei sávval bővül a Petőfi kínálata. A műsorsáv a zenei műfajokat elkülönítve, minden nap más-más típusú zenékkel jelentkezik 22 órai kezdettel. Hétfőn Basszus újdonságok, a legfrissebb drum n bass és dubstep felvételek, kedden Chill újdonságok, a legfrissebb chillout és downtempo, szerdán Urban újdonságok, a legfrissebb hip-hop és R’n’B felvételek, csütörtökön Techno újdonságok, a legfrissebb techno és trance felvételek, pénteken Rock újdonságok, a legfrissebb rock és metál felvételek, szombaton Dance újdonságok, a legfrissebb house és nu-disco felvételek, vasárnap pedig világzene, a Petőfi Rádió világzenei műsora, a Passzport kerül terítékre. 
Márciustól közepétől a Harmincak társasága című műsor minden szombaton a hazai, magyar zenei listával, vasárnaponként pedig a külföldi, külhoni zenei listával jelentkezik 13.00 és 16.00 között.

Bartók Rádió: új szlogen, frissebb, lendületesebb hangvétel
A “Több, mint klasszikus” új szlogen magában hordozza a tematikus rádióadó azon törekvéseit, hogy a zenei kínálatát a hallgatók elvárásainak és életritmusuknak megfelelően alakítsa. Ennek első állomásaként Súgólyuk címmel szombatonként 10 és 11 óra között új ajánlóműsorral is gazdagodik a Bartók Rádió. 
A gyermekes családoknak szóló játékos beavató műsorok minden vasárnap 10-12 óra között Kezdőhang címmel csendülnek fel a csatornán, hogy kicsiknek és nagyoknak egyaránt zenei élménnyel szolgáljanak.
Verdi 200 és Wagner 200 címmel műsorsorozat jelentkezik a Bartók Rádióban a zeneszerző óriások születésének 200. évfordulójára emlékezve. A sorozat szórakoztató módon mutatja be a két zseni korát, pályatársaikat, életútjuk különleges, érdekes, kevésbé ismert eseményeit, életművük hazai sorsát. Ebben sorozatban egész évben hallhatók lesznek a hazai és nemzetközi operavilág nagy Verdi és Wagner énekesei. 

A fentiek mellett elkészült a Magyar Rádió Zrt. vállalati emblémája (portálunk kezdőlapján megtekinthető), valamint hamarosan frissül a Nemzetiségi adások és a Parlamenti adások arculata is és természetesen az új Dankó Rádió hangarculata is igazodik majd a közrádió megújult hangzásvilágához. 

(RADIOSITE.HU)