Országos digitális földfelszíni rádiós sugárzásra szerződött a NeoFM!

Az Antenna Hungária Csoport és az FM1 Zrt. között létrejött hosszú távú kereskedelmi megállapodásnak köszönhetően a DAB+ szolgáltatás újraindul Magyarországon. A megállapodás, amelynek alapján 2011. június 1-jén megkezdődik a NeoFM országos kereskedelmi rádiócsatorna digitális földfelszíni rádiós sugárzása, mérföldkő a digitális rádiós sugárzás területén.

Az Antenna Hungária Csoport és a NeoFM-et működtető FM1 Zrt. hosszú távú kereskedelmi szerződést kötött a NeoFM országos kereskedelmi rádiócsatorna digitális földfelszíni rádiós (DAB+) platformon történő terjesztésére. Ennek értelmében a NeoFM digitális sztereo minőségű rádióprogramja 2011. június 1-jén 0:00 órától elérhető lesz az „A” jelű multiplexen (222.064 MHz). A digitális rádiós szolgáltatás Budapesten és környékén érhető el, a hálózat több mint 25%-os lakossági lefedettséget biztosít. „Büszkék vagyunk arra, hogy a MinDig TV digitális földfelszíni televíziós platformon való tavaly augusztusi megjelenésünket követően mi vagyunk az első rádiócsatorna Magyarországon, amely a digitális rádiós sugárzásra is leszerződik. A NeoFM a rádiós piac egyik legjelentősebb szereplőjeként hisz a rádiósugárzás digitális jövőjében, az AH pedig a digitalizációs igényeinkre szabott szerződést kínált. A NeoFM „digitális rádiós jelenlétének” megteremtése nem csak a rádiónk, de a teljes magyarországi rádiózás számára is előremutató” – mondta Grósz Tamás, az FM1 Zrt. vezérigazgatója. 

„Üdvözöljük az FM1 Zrt. döntését, amelynek értelmében a rádiós piac egyik legmeghatározóbb szereplőjeként aktívan részt vesz a magyarországi digitális átállás folyamatában. Jelentős áttörésnek értékelem, hogy a NeoFM hosszú távú kereskedelmi szerződés keretében elsőként csatlakozott a digitális földfelszíni rádiós platformhoz. A lépés mérföldkőként szolgál a rádiós piacon, amely lehetőséget biztosít az AH számára DAB+ szolgáltatásának újraindítására. Németország épp most készül a DAB+ újraindítására az elkövetkezendő hónapokban, amellyel megjelenhet a vevőkészülékek tömegpiaca Európában mind az otthoni, mind az autórádiók vonatkozásában. Ennek eredményeképpen a  közeljövőben nagyon kedvező folyamatok indulhatnak be a DAB+-képes vevőkészülékek választékát és árazását illetően Magyarországon is. Továbbá a Médiatörvény rendelkezései alapján azt várjuk, hogy a Magyar Rádió is szerződéses partnerként csatlakozzon a DAB+ platformhoz, amelyet további rádiós partnerek megjelenése követhet a következő hetekben” – emelte ki Jean-Francois Fenech, az Antenna Hungária vezérigazgatója.

Az Antenna Hungária Csoport digitális rádiós sugárzásának paraméterei: 

 

A DAB-ról – Digital Audio Broadcasting

A DAB (Digital Audio Broadcasting) egy digitális modulációs eljáráson alapuló rádió-műsorszórási eljárás, amely a hallgató számára kedvezőbb vételt, jobb hangzást, valamint képi vagy szöveges kiegészítő információk átvitelének lehetőségét nyújtja. 

A DAB+ technológia jellegzetessége, hogy egy adóberendezéssel nem egy, hanem 10-18 rádióműsor sugározható egyidejűleg egy multiplexen. Az egy adóval kisugárzott műsorok és adatok összességének neve a multiplex.

A világ számos országában folytatnak DAB+ kísérleteket, a környező európai országok közül Máltán DAB+ formátumban sugároznak, Svájcban 13 rádióműsort sugároznak ugyanúgy DAB+ formátumban, Csehországban 5 programmal folytatnak sugárzást, számos európai ország tervezi kísérleti sugárzás indítását. Ausztráliában 2009. májusban indult el a kereskedelmi DAB+ sugárzás. Németországban 2011. augusztus 1-jén kerül sor a DAB+ kereskedelmi sugárzás újraindítására.

További információk itt.

(forrás: Antenna Hungária, worlddab.org)