A bíróság kimondta, hogy győztest kell hirdetni a 95.3 MHz-es frekvenciára. 

Győztest kell hirdetni a budapesti 95.3 MHz-es körzeti rádiós frekvencia pályázatán, méghozzá az egyedüliként versenyben maradó Klubrádiót – így értékelte a csatorna vezetése a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíráság keddi ítéletét, amelyben hatályon kívül helyezte a médiahatóságnak a pályázat érvényességét visszavonó határozatát.
Arató András vezérigazgató az ítélethirdetést követően újságíróknak azt mondta: a Klubrádió nemcsak másodikként végzett a még 2011-ben kiírt pályázaton, de immár egyedüliként áll versenyben, mivel a többi pályázót vagy a bíróság zárta ki, vagy a médiahatóság.
A vezérigazgató szerint a Klubrádió nyertessé nyilvánításának kötelezettsége már az ügyben hozott első, 2012. márciusi bírósági döntésből is következett. Hozzátette: a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa azonban ezt nem hajtotta végre, hanem a pályázat üres hátoldalain hiányolta a rádió cégszerű aláírását. Arató András közölte azt is: olyan megoldást várna a Médiatanácstól, amely a többi budapesti, nem zenei rádióhoz hasonlóan ingyenes frekvenciahasználatot biztosít a Klubrádiónak.
Stock Richárd, a rádió jogi képviselője hangsúlyozta: a döntés értelmében a pályázat továbbra is érvényes, a bíróság pedig most arra kötelezte a médiatanácsot, hogy hirdessen nyertest. Hozzátette: a keddi ítélet az ügyben hozott eddigi bírósági döntéseken túl ment abban a tekintetben, hogy kimondta, az alaptörvényt is sérti az az állapot, amelyben jelenleg a rádió van. Egy, a sajtó sokszínűségének fontosságát valló országban ugyanis nem lehet megtenni egy rádióval, hogy nem jut hozzá ahhoz a frekvenciához, amelyet tartalmi értelemben megnyert – fűzte hozzá.
A Médiatanács hosszas eljárás után tavaly decemberben azt a határozatát vonta vissza, amelyben – még 2011 decemberében – érvényesnek nyilvánította a 95.3 MHz-es budapesti frekvencia pályázatát. A Klubrádió kezdeményezése nyomán most ezt helyezte hatályon kívül a bíróság. A döntés indoklása szerint a Médiatanács nem tett eleget a Fővárosi Ítélőtábla tavaly márciusi ítéletében foglalt iránymutatásnak, mivel nem döntött egyértelműen a pályázati eljárás végeredményéről.

Médiatanács: továbbra is sugározhat a Klubrádió

A Médiatanács tanulmányozza a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság mai napon meghozott döntését. Közleményük szerint a bíróság mai döntése fontos állomás a frekvenciapályázattal kapcsolatban kialakult vitás kérdések jogállami rendezésében.

Mint írják, álláspontjuk szerint, összhangban a bíróság legújabb döntésével, a Budapest 95.3 MHz frekvencia hasznosítására új eljárás keretében kerülhet sor. Mindez azt is jelenti, hogy a Médiatanács új határozatáig – hasonlóan a jogvita kialakulása óta eltelt időszakhoz – a Klubrádió továbbra is folyamatosan sugározhat – áll a Médiatanács közleményében.

(MTI, RADIOSITE.HU)