A szervezet célja a rádiós piaci szereplők érdekképviselete. 

A pénteki sajtótájékoztatón bemutatkozott a magyar rádiós piac vezető szereplőinek részvételével novemberben megalakult magyarországi Rádiós Médiaszolgáltatók Egyesülete (RAME). A szakmai szervezet elsődleges célja az iparági integráció segítése, a piaci szereplők érdekképviselete és érdekérvényesítése.

Az egyesület alapító tagjai: Class FM, Gazdasági Rádió, Juventus Rádió, Inforádió 88.1, Jazzy Rádió, Magyar Katolikus Rádió, Klasszik Rádió, Lánchíd Rádió, MTVA, Music FM; elnöke Turi Árpád, a Class FM vezérigazgatója.

Az összefogás az iparág válasza az elmúlt évek során fokozottan kialakult szerkezeti problémákra. Az alapítók szándéka szerint az egyesület hatékony működéssel tud hozzájárulni ahhoz, hogy a szakma értékeivel ne csak a hallgatók, hanem a reklámpiac szereplői, valamint a politikai és gazdasági döntéshozók is tisztában legyenek.
Az egyesület elnöke elmondta, hogy míg az Egyesült Államokban a rádió összfogyasztási ideje 18,6% a teljes médiafogyasztáson belül, valamint az összreklámköltésből 15,2%-ot tesz ki a rádiós reklámköltés, addig Magyarországon 32,7% a rádiós médiafogyasztás, ehhez pedig mindössze 6,9%-os rádiós reklámköltés párosul. Turi Árpád szerint ez egy beszédes adat, így lesz mit tenniük az elkövetkezendő időszakban.

A sajtótájékoztatón elhangzottak alapján prioritás a rádiós hallgatottságmérés rendezése. A RAME elnöke kiemelte, hogy 2012-től a helyi rádióknak gyakorlatilag nincs hallgatottsági mérése. Egy egységes, mindenki által elfogadott mérés bevezetése érdekében kiírtak egy pályázatot is a kutatások végzésére, terveik szerint még az idén eredményt hirdetnek. 

“Remélem, aktívan és hatékonyan működve hozzá tudunk járulni, hogy szakmánk értékeivel ne csak hallgatóink és közvetlen környezetünk, de a társadalmi és gazdasági döntéshozók is tisztában legyenek” – nyilatkozta az elnök.

A Rádiós Médiaszolgáltatók Egyesülete a tagok befizetéseiből finanszírozza működését, székhelye a 1089 Budapest, Bíró Lajos u. 23. szám alatt található. Az Egyesület hamarosan elkészülő honlapján (www.rame.hu) tájékozódhatnak a szervezet működéséről.

(RADIOSITE.HU)